Министерството на младежта и спорта няма да плати глобата, която международната федерация по вдигане на тежести ще наложи на родната централа, обяви Красен Кралев в ефира на БНТ.

При очаквана парична санкция между половин милион и 1 млн. долара това ще означава, че щанги няма да има в България в следващите години. Спортът бе започнал да надига глава след скандала преди олимпиадата в Пекин, но последния гаф с уличените в употреба на анаболен стероид 11 състезатели от мъжкия и женския национален тим ще отиде в забвение.

"Няма да платим тази глоба, неща си я плаща този, който е виновен, закани се Кралев и зададе риторични въпроси към водещия. - И защо да я плаща министерството? Колко пъти вече се плащат глоби за допинг? Ние имаме ли нужда от такива медали?"

Кралев отново се въздържа от коментар какви стъпки ще предприеме министерството към виновните за скандала. Той бе категоричен, че не може да коментира преди да бъдат отворени "Б" пробите в лабораторията в Кьолн, а трябва да изчака и решението на международната федерация. Освен това министърът възложи експертиза на родната допинг лаборатория, която изследва хранителната добавка.

Вчера и днес в медийното пространство се върти името на "Трайбест фарма", нарочена за виновник с продукта "Трибулус", подложен на изследване от родните специалисти. Шефът на компанията Марио Маринов категорично отрече вина и каквото и да било възможност препаратът да е замърсен. Той на свой ред обяви, че ще поиска анализ на добавката в Кьолн.

Красен Кралев засега не споменава имена на фирми и продукти. Пред БНТ министърът отново обяви, че най-големият проблем е безконтролното предлагане на нерегламентирани хранителни добавки във фитнес центровете. Той отново настоя за въвеждане на правила за предлагането на тези продукти.