Полковник Игор Стрелков е един от най-известните руски военни, сражавали се в Източна Украйна. Макар да е познайник на Путин, Стрелков смята, че президентът действа прекалено меко и не налага ред в цяла Украйна, което пък е неговата амбиция. Най-голямата му мечта е да види Русия в границите на СССР от 1939 г.
Игор Стрелков има значителен принос за случилото се в Украйна. В началото на 2014 г. той се отправя първо към Крим, а през април нахълтва с десетки въоръжени свои съмишленици в Източна Украйна. В Славянск - малък град, но със стратегическо значение между Донецк и Харков, Стрелков създава мощно военно подразделение, в което се включват сепаратистите. Не му липсва опит. В началото на 90-те г. на ХХ век се е бил на страната на верните на Москва сепаратисти в Приднестровието. В Босна пък се е сражавал на страната на сърбите. Бил се е и по време на двете войни в Чечня.
През 2014 г. той дори се издига до военен министър на самообявилата се Донецка народна република (ДНР). През август се завръща против волята си в Москва. Вярва, че негови противници в Кремъл са искали да го елиминират. Според негови братя по оръжие в Донбас обаче той е бил принуден да напусне бойното поле, защото с действията си е станал непредвидим дори за Кремъл.
След продължителни увещания Игор Стрелков се съгласява да даде интервю за “Шпигел” в Москва, в цетралата на основаното от него движение “Новорусия”.
Предлагаме ви неговите позиции, виждания и коментари, изложени пред кореспондента на “Шпигел” в руската столица Бенямин Бидер.

- Защо Русия и Западът отново се изправиха един срещу друг като врагове?

 - Защото е трудно да завържеш приятелство с някого, който след победата си не престава да унижава своя противник.

- Все пак Москва беше тази, която изпрати войска в Украйна.

- Всеки опит на Русия да възстанови суверенитета си се клейми от Запада като агресия. В глобалния свят сега има твърде малко държави, които могат реално да запазят независимост. Западът иска да създаде световно правителство, самостоятелна държава, като Русия няма място в тази концепция. Ето защо в очите на Запада Русия винаги ще остане враг. Той иска Русия да е само доставчик на суровини.

- Момент! Русия нищо не направи, за да стане икономиката й по-независима от износа на газ и нефт.

- Да, това се харесваше на господстващата класа. На част от елита обаче вече му писна да играе ролята на вечния виновник в света. В крайна сметка Русия беше тази, която осигури златен век на Европа. След 1990 г. на Европа се гарантира евтина, но квалифицирана  работна ръка, можеше да свие бюджета си за отбрана и да експлоатира съветската наука.

- Очаквахте ли, че войната в Украйна, която вие започнахте, ще продължи толкова дълго и ще е така кръвопролитна?

- Не. Бях на мнение, че Москва по подобие на Крим след референдума ще анексира бързо и Донбас. Огромната част от опълчението се бори за обединението с Русия и беше вдъхновена от Крим.

- Значи наистина се борите за руска империя, а не за сепаратистка държава, както примерно баските?

- За мен сепаратисти са украинските политици, защото искат да се отцепят от Русия. Аз оставам привърженик на единна Русия. Киев е руски град. Аз искам исторически справедливото възстановяване на Русия. Украйна беше, е и остава част от Русия. Аз мечтая Русия да се върне към естествените си граници, минимум в границите от 1939 г. (Тогава в резултат на пакта "Молотов-Рибентроп" СССР анексира  Западна Украйна и Западна Беларус, принадлежали до онзи момент на Полша - б.а.)

- Какво пречи на Кремъл да постъпи с Новорусия (това за Кремъл са земите в Източна и Южна Украйна – б.а.) така, както с Крим?

- Не мога да надникна в Кремъл. Причините, които принуждават Москва към колебливост, са външнополитически. Може би някакво съобразяване със Запада. Офанзивите през зимата не доведоха до решение, а само до повече разруха. Защо още през септември 2014 г. не възпряхме украинската армия, когато имахме такава възможност? Ние можехме да завземем не само Мариупол. Сега, въпреки поражението при Дебалцево, украинската армия има надмощие над народните републики (Донецк и Луганск – б.а.).

- Вие настоявате за по-голяма подкрепа от страна на Русия?

- Ако Русия би се застъпила по-решително, всичко би било възможно, включително сваляне на режима в Киев. За мен това е правителство от нацисти. Русия е длъжна да прояви грижа за въвеждане на ред в цяла Украйна и да доведе на власт легитимо правителство. Само тогава могат да бъдат решени проблемите на Донбас.

 - Наскоро беше убит Борис Немцов, предводител на либералната опозиция. Как това убийство ще промени положението в страната?

- Немцов нямаше авторитет сред народа. Той нямаше заслуги, нито талант. Неговите убийци целят да дестабилизират Русия. Те няма да имат успех. Немцов приживе беше въздух, надут като балон. Сега някой спука балона. Чува се пукот, но като ефект е само въздух под налягане.
 
- Звучи така, като че ли се радвате на смъртта му. Немцов изобщо ли не буди у вас печал?

- Не. Той беше враг на руската държава и на целия руски народ. Ако обаче бях на място, щях да се опитам да предотвратя деянието. Убийството вреди на Русия и на въжделенията на патриотите.

- Опозицията вярва, че Кремъл е искал да се освободи от един критик.

- Това е смешно. Немцов не представляваше заплаха за Путин. Неговата смърт е от полза за опозицията и за чужди сили, които искат да дестабилизират страната.

- Това е абсурдно. Дори на траурното шествие се събраха едва 50 000 души. А един мъръв либерал не може да изкара руснаците на барикадите.

- Вярно е, че не му достигаше авторитет. Но не винаги онези, които дърпат конците, са в състояние да оценят реално положението. Още повече, когато анализаторите са в чужбина.

- Как би следвало да изглежда Русия според вашите представи? Една демокрация или тоталитарна държава с един вожд?

- Човечеството има твърде малък опит с демокрацията, но пък голям с монархията. Аз съм привърженик на православната монархия. Всяка авторитарна форма на управление е оптимална за Русия. Тя съответства на нашата култура и на икономическата реалност.

 - В кабинета ви виси портрет на Путин. Преди за вас той беше прекалено мекушав, либерален и прозападно настроен. На какво се дължи промяната в мисленето ви?

- Президентът реши да не влезе в историята като Горбачов – като Юда. Най-сетне той прозря, че всички отстъпки спрямо Запада са безплодни. Той отново възстановява руския суверенитет.

- Но вие, както и на Немцов, му вменявахте във вина “антируска политика”.

- Дълго време смятах неговите патриотични изявления за празнословие. Путин пое по западен курс. Но с Крим Путин постигна това, за което мнозина патриоти могат само да мечтаят. Той се постави в положение, от което няма връщане назад. Надявам се Путин да го разбира. Той може да има успех единствено при взаимодействие с патриотите.