Nissan показа първото в света дигитално огледало за обратно виждане на автосалона в Женева, съобщи DPA. Смарт огледалото използва LCD дисплей и камера, вградена над стъклото на задната врата. По този начин се елиминира въздействието на т. нар. мъртви точки - обекти, които шофьорът не вижда, защото са скрити от задните колони на автомобила или най-различни предмети, оставени пред стъклото.

С натискане на копче шофьорът ще може да вижда изображението от дигиталната камера и да се връща в нормален режим на традиционно огледало за обратно виждане.

През последните години видимостта в автомобилите назад става все по-ограничена заради модерните дизайнерски елементи като остро скосени стъкла, спойлери и по-широки задни колони. Видимостта е най-лоша в класа на високопроходимите автомобили и най-добра при комбитата с вертикално разположено задно стъкло.

Другото предимство на дигиталното огледало е, че то елиминира ефекта от мръсните стъкла и заслепяването от пряка слънчева светлина или фарове у шофьора.

Смята се, че в бъдеще смарт огледалото ще доведе и до промени във външния вид, защото автомобилните дизайнери ще могат да намалят размера на задното стъкло и да правят колите още по-аеродинамични.

Новият продукт ще дебютира в състезателната кола на марката, която ще участва в тазгодишното издание на надпреварата "24 часа на Льо Ман" (14-15 юни). Освен това тя ще се вгражда и в тунингованите от дъщерната компания Nismo нисани, но първоначално само за японския пазар.