СИМОНА РУСЕВА
МЮНХЕН – Президедентът на футболния клуб “Байерн” (Мюнхен) Ули Хьонес (62 г.) получи днес ефективна присъда от 3 години и половина лишаване от свобода.

Той бе признат за виновен от 5-членен съдебен състав в Мюнхен за укриване на данъци в особено големи размери в 7 случая, възлизащи на общо 27,2 милиона евро.

Прокурорът по делото Ахим фон Енгел поиска 5 години и половина затвор. Защитата пледира за оправдателна присъда, тъй като Хьонес сам се е предал на данъчните още на 17 януари 2013 г. Наред с това той е признал вината си, разкаял се е и не е осъждан.

След пледоариите преди произнасянето на присъдата Хьонес се отказа от последна дума, изричайки: “Адвокатът ми каза всичко, не бих могъл да го формулирам по-добре”.

В хода на процеса стана ясно, че босът на “Байерн” е имал сметки в банка в Цюрих. От борсови спекулации само през две години той е спечелил общо 130 милиона евро – 52 милиона евро през 2003 г. и през 2005 г. - 78 млн. Той не е платил данъци върху печалбите в Германия, както е по закон.

Съдът прие, че при предаването си Хьонес не е посочил цялата истина. Така отпадна опцията да бъде оправдан, след като плати дължимите данъци и лихвите върху тях, което германският закон позволява. Условна присъда не бе възможна и поради факта, че такава не се предвижда при данъчно задължение над 1 милион евро.

Симпатизанти на Ули Хьонес издигнаха пред съдебната зала плакати с призиви той да бъде освободен.

Съдът отказа и да се занимава с точното изчисление на укритите данъци, като сметна за достатъчно признатите от Хьонес милиони. Той е спекулирал на борсата от 2003 г. Според експерти общото му данъчно задължение е между 60 и 70 милиона евро. С този въпрос предстои да се занимават данъчните. Осъденият ще заплати на хазната дължимото на по-късен етап.

Изправеният на съд в понеделник в баварската столица президент на “Байерн” бе обвинен за 3,55 милиона укрити данъци. Същия ден той изненадващо призна за 18,5 милиона укрити данъци, а в сряда – за нанесена щета на хазната в размер на 27,2 милиона евро. Така съдът прие, че Хьонес при предаването си не е назовал цялото си данъчно задължение.

Освен това Хьонес бе принуден да признае далеч по-голямата сума от 27,2 милиона евро, след като бе разобличен в съда от данъчната инспекторка Габриеле Хамбергер.

Немското законодателство допуска избягване на съдебна отговорност, ако виновното лице, укрило данъци, само се предаде на властите преди да бъде уличено в престъпление, назове точната отклонена сума и заплати дължимите лихви и лихвите върху тях за просроченото време. В този случай размерът на данъчната измама не оказва влияние.

При случая с Хьонес, когато в хода на процеса излизаха различни суми наяве, съдът не прие, че той е изпълнил условията на закона, и не зачете за правно релевантно доброволното му предаване на властите.

Защитата на Хьонес обяви, че не приема тежката присъда и ще я обжалва пред Върховния съд на ФРГ.