Определено е трасето на бъдещия участък на магистрала „Хемус“ от Ябланица до Белокопитово, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева след заседание на обществения съвет към Министерството на регионалното развитие.

От разглежданите 4 варианта е избрана подобрена версия на т.нар. син вариант (б. ред. четирите проекта бяха означени с различни цветове), при който пътят ще минава на сравнително равни разстояния между Плевен и Ловеч. 

Индикативният бюджет на проекта е 1,5 млрд. лв. без ДДС, като строителните дейности могат да започнат през 2016 г. ако е осигурено финансиране. Според Десислава Терзиева нямало интерес от частни компании за изграждане на проекта по схемата на публично-частно партньорство. Така за проекта ще се разчита на пари от ЕС или бюджетни средства.

Трасето с обща дължина от около 255 км е разделено на три участъка - от Ябланица до връзката Плевен-Ловеч (около 60 км), до Велико Търново (около 85 км) и до Белокопитово (около 110 км). Тези участъци са разделени на 8 подучастъка, които ще се възлагат за проектиране и строителство.

Търговете за проектиране и оценка за въздействието върху околниата среда на първия участък започнаха в края на 2013 г. През второто тримесечие на 2014 г. ще се проведе процедурата и за възлагане на проектирането на втория етап.