Руската държавна банка ВТБ е опростила 83% от дълговете на олигарха Константин Малофеев, за когото се смята, че стои зад новите купувачи на активите на банкера Цветан Василев, става ясно от публикация във в. "Комерсант".

Банката е сключила споразумение с компанията на бизнесмена Marshall Capital Partners за дисконтиране с 83% на нейния дълг, който заедно с лихвите и неустойките, възлиза на $596. Така фирмата ще плати само $100 млн. Главницата на заема, отпуснат преди 7 години, е била $225 милиона, а негов ползвател - фирмата "Росагропром", която е свързана с Малофеев.

Според "Комерсант" отстъпката е получена заради "гражданската позиция на бизнесмена, който многократно е огласявал подкрепата си за руските сепаратисти в Украйна и е организирал хуманитарна помощ за жителите на самопровъзгласилата се република Донбас".

През последните години ВТБ заяви присъствие в българската икономика, като участва в приватизацията на "Булгартабак Холдинг" и стана акционер в БТК и Корпоративна търговска банка.