Дебра Милке (51 г.) прекара 23 години в килия за смъртни в САЩ. Тя чу най-тежкото си наказание през 1990 г. То й беше наложено по обвинение, че е поръчала убийството на 4-годишния си син, за да прибере негова застраховка.

Въпреки, че тогава 26-годишната Дебра отрича да е посегнала на живота на най-свидното си, въпреки, че години наред тя подава молби за преразглеждане на делото, американското правосъдие остава глухо за истината.

Справедливостта е възстановена едва сега от съд във Финикс, щата Аризона.

Дебра Милке е родена в Берлин от майка германка и баща американец. Тя  се омъжва отвъд океана и ражда сина си Кристофър. Той е на 4 години, когато през 1989 г. е намерен мъртъв – прострелян в тила. За убийството са задържани двама мъже. Те са обещали на детето да го заведат при Дядо Коледа в голям търговски център. Вместо това са го отвели в затънтено място и са го ликвидирали. И двамата получават смъртни присъди и още чакат изпълнението им.

Същото сурово наказание е наложено и на майката Дебра. Тя поръчала убийството, за да прибере застраховката на детето, твърди обвинението.

Безспорни доказателства липсват, подобна версия не признават дори убийците. Съдът се позова на изявления на полицай. Пред магистратите той твърди, че Дебра била признала съучастието си в престъплението. Няма нито протокол, нито аудиозапис. Впоследствие полицаят е отстранен от работа, след като става ясно, че и друг път е давал фалшиви показания.

Цяла Германия се ангажира с установяването на истината – по дипломатичен път, но и чрез граждански инициативи. Събирани бяха дарения за наемане на добри адвокати. Така през 2013 г. се стигна до съдебно решение процесът да бъде подновен. Дебра бе освободена от затвора срещу гаранция – 235 000 евро.

Сложена й беше електронна гривна, получи забрана да напуска нощем квартирата си, забранено й беше до приключването на процеса да консумира алкохол. Така тя изчака окончателното решение на съда, произнесено вчера.

Магистратите са категорични – няма неопровержими доказателства за извършено престъпление, Дебра е свободна.

Сега адвокатите й са решени да заведат дело за обезщетение и настояват за 22 милиона долара в полза на Дебра Милке.
Дори да не получи такава сума, във всички случаи ще й бъде присъдено солидно обезщетение. Това обаче няма да й върне младостта, прекарана в килия за смъртни, нито ще заличи душевните й страдания.