Американските компании Heinz and Kraft обявиха, че се обединяват, като по този начин създават третата по големина компания от хранителния бранш в САЩ и петата в света, съобщи Business Insider.

Инвестиционните фондове Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет и бразилския 3G Capital ще инвестират $10 млрд. в общата компания, която ще носи името The Kraft Heinz Company.

Kraft беше създадена през 2012 г., след разделянето на Kraft Foods. Kraft пое американския бизнес на групата, а международните операции бяха прехвърлени на новосъздадената Mondeleez, която оперира и в България.

Heinz е известна с едноименния кетчуп и най-различни сосове. Компанията придоби и легендарния британски производител HP.

Приходите на съвместната компания, която ще е базирана в Питсбърг и Чикаго, възлизат на над $28 млрд. годишно. Акционерите на Heinz ще държат 51% в компанията, а тези на Kraft - 49%, но за всяка своя акция ще получат дивидент от $16,50.

В резултат от сделката Heinz ще се завърне на публичния пазар. През 2013 г. компанията беше изкупена от 3G и Berkshire Hathaway за $23 млрд., като беше "отписана" от фондовата борса.