Както премиерът Бойко Борисов казва след приемането на постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката, Министерството на енергетиката и Министерството на туризма за 2015 г.: Това са минути за реклама. В разпространения от правителствената пресслужба откъс от стенограмата на Министерския съвет от днес по-голямата част е отделена на финансовия министър Владислав Горанов, който надлежно описва успехите на ръководеното от него ведомство. "Усилията да върнем усещането, че има държава, дават своя резултат", отбелязва скромно той. "820 млн. имаме повече към вчера спрямо същия период на 2014 г.", хвали се още финансовият министър.

След изчисленията на Горанов, който разказва какви успешни дългови операции с 20-годишна емисия е направил, "никога не правени в Централна и Източна Европа, Средния изток и Африка", премиерът Бойко Борисов заключава: "Хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние, за да си вземат парите." 

3,544 млрд. лв. са преведени на вложителите в КТБ, отчита още Борисов.

След което прави бърз преглед почти по целия конспект на различни актуални теми, като не пропуска елемента на самореклама. 

"Тази година ще попълним дупката в бюджета, 2016 г. това, което изкараме повече, ще ви дам да похарчите - за болници, за хеликоптери, за армия, за МВР, за социални, да не забравя „Бърза помощ“, да строим, да оправим свлачищата и срутищата – над 200 са вече, жп линии, Московски", обещава премиерът.

Всички ще се обединят срещу нас, продължава той, защото досега това не е правено.

"Включително и ние в предишното правителство се борехме, но не намерихме точно тази вакса, която в момента изключително добре работи. Безкомпромисно към всеки! Така ще бъде. И реакцията няма да закъснее", заканва се той.

Не минава и без шеги в стил "Борисов": Например, откакто започнахме това да правим, за януари, вследствие на огромните жеги и снеговалежи, и наводнения, 30% повече бира сме пили българите. Да не говорим, че основните петролни компании, които продават, са вдигнали с 67-68% продажбата на горива. С Горанов отчетохме, че най-вероятно е от движението на Лили Павлова главно по свлачищата – вдигнала е разходите, в смисъл повече потребление".

В целия поток от мисли на Борисов единственото изречение по най-щекотливата тема на деня - продажбата на БТК и новите собственици на телокома, което се откъсва от премиерските уста е: "Уж нямаха собственост, пък как изскачат, за по едно евро продават маса предприятия, което удивително ми напомня „Кремиковци“ едно време и „Балкан“ как си отидоха".

 

Ето и пълния текст на предоставения от пресцентъра на МС откъс от правителствената стенограма:

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Колеги, усилията да върнем усещането, че има държава, дават своя резултат. Благодаря на всички министри и на премиера, че помагат в тази задача, говоря за приходите. Както и на Московски за Държавната автомобилна инспекция, която работи сега по ADR Конвенцията, и на МВР, на всички служби, на правосъдния министър за съдебната власт, прокуратурата в случая… Осемстотин и двадесет милиона имаме повече към вчера спрямо същия период на 2014 година. Доста пари са на пръв поглед, но ние имаме да пълним дупка от 2,5 милиарда. Тоест, на 30% сме си свършили работата.

Ние все още не сме постигнали балансиран бюджет, което е нормалната цел, за да не задлъжняваме повече, но правим усилия да си отвоюваме територията на държавата и да запомнят всички, че политика да се прави през разходите, а не през приходите, дава резултат. Това помогна много и в дебата с инвеститорите, които успяха да гласуват доверие на България и на 26-ти, утре, ще се извърши settlement на 3 милиарда и 100 милиона евро по сметки на българското правителство от емисията, която приключи във Виена на 19 март. Три транша, много успешни се оценяват от пазара, никога не правени в Централна и Източна Европа, Средния изток и Африка. 

БОЙКО БОРИСОВ: Това са минути за реклама.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: На държава, на която кредитният рейтинг е близък до junk, сиреч „боклук“, да вземеш от пазара 3 милиарда и 100 милиона евро при лихва средно за емисията 2,55% и да направиш за България, която до вчера не се знаеше кой я управлява, двадесетгодишна ценна книга при фиксирана лихва 3,1%, която ще връщаме на 26 март 2035 година – това си е доверие.

БОЙКО БОРИСОВ: Това означава, че хората разчитат в следващите 20 години да управляваме ние, за да могат да си вземат парите. Това са 3 милиарда и 100 милиона евро, няма от кой да ги вземат.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Изкуших се да предложа и 30-годишна емисия и щеше и 30-годишна да стане, но реших да не прекалявам.

БОЙКО БОРИСОВ: Финансовият министър и целият екип от хора, с който работи, заслужава похвала, защото действително знаете в какво положение взехме държавата, да не се връщаме назад. И в срината банкова система милиарди за разплащане на вложители. Уж нямаха собственост, пък как изскачат, за по едно евро продават маса предприятия, което удивително ми напомня „Кремиковци“ едно време и „Балкан“ как си отидоха.

Но трябва да ви кажа, че това, което направихме преди две седмици – тази бурна атака в парламента, за което многократно благодарих на всички политически партии до една, правехме съвещания в Министерството на финансите… Факт е, че всички политически партии показаха зрялост, показаха, че единственият начин да отговорим на законното бавене в съда на обявяването на банката във фалит е назначаването на синдици, разбраха проблема на правителството, всички гласуваха в парламента. От днес вече имаме синдици – двама като начало, след четири дни още един, и те ще тръгнат, за да отговорим на обществото именно по тези цесии, сделки, за които научаваме от медиите, за да защитим сто процента имуществото на държавата. Поне законите са такива, всичко е правено уж в рамките на закона, това казват квесторите, но именно сега синдиците ще ни дадат тази информация и ще защитим държавното имущество, защото ние сме дали като държава, заедно с Фонда, заедно с всички, над 3 милиарда и 500 милиона, а можем и точно да ви кажем колко са към вчера. Всеки ден в 17 часа Влади Горанов ми казва колко пари фондът е изплатил – 3 милиарда 544 милиона са преведени на вложителите в КТБ, живи пари.

С една дума, ние имаме само една единствена цел – имуществото да бъде върнато в полза на държавата и след това, когато бъде разпродадено, парите да си влязат в бюджета. Сиреч, данъкоплатците да не загубят пари. Това ще бъде огромно недоволство на много бизнесмени,  но в случая най-милото за нас си е държавата и хората, които на никого не са длъжни да плащат пари.

Що се касае за приходите в бюджета, знаете, всяка сряда правя съвещание – финансово, вътрешно министерство, прокуратурата, НАП, „Митници“, ДАНС, и резултатите са много видими в приходите на бюджета. И мога да кажа, че полагаме огромни усилия в борбата с контрабандата. Около 820 милиона към март сме събрали повече приходи от миналата година. Април месец ще изпълним задачата си за прихода в бюджета като ръст, но искам много внимателно да чуете – това не значи, че следващите пари, които ще идват, ще ги харчим. Дупката в бюджета, която заварихме, е огромна и ние не искаме от парите от дълга, които взехме, да я попълваме с тях, при положение, че имаме този резерв.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: От тези 3 милиарда и 100 милиона веднага ще върнем мостовия заем, който си беше взет с концепцията, Bridge Bond, тоест мостови заем, докато успеем да излезем на пазарите да направим облигационна емисия. Така че от тези 3 милиарда и 100 милиона евро, които ще бъдат заверени по сметки на правителството на 26-ти, веднага на 27-ми ще възстановим 1,5 милиарда, които бяха взети ноември 2014 година за ликвидна подкрепа на Фонда за гарантиране на влоговете, и всъщност нетната сума, която ще служи за буфер на правителството, не е 3 милиарда и 100 милиона евро, а 1 милиард и 600 милиона евро.

Знаете, че по разчети имаме доста сериозен дефицит в бюджета за 2015 година. С всяко преизпълнение на приходите спрямо заложения в бюджета план е добре да намаляваме тази дупка, за да нямаме дебата в парламента за дълга. Защото при дефицит има два сценария – или да продаваме имущество на държавата (този процес се е състоял и по отношение на „Кремиковци“, и по отношение на „Балкан“); сега можем да емитираме дълг, за да финансираме дефицита или да намалим дефицита, което е правилната стратегия и което дори една богата Германия, която е с четвъртата икономика в света и най-голямата в Европа с 3,7 трилиона долара БВП, не си позволява да трупа дългове, въпреки че краткосрочните немски ценни книжа са с отрицателна за инвеститорите доходност. Тоест, един път дават заем на немското правителство, втори път си плащат за това, че са дали заем на немското правителство.

Ние, за съжаление, не сме в това състояние, но трябва да полагаме усилия да убедим европейските ни партньори, че предверието на Европейския съюз, в което са ни пуснали, може да прерасне в Шенген, в Еврозона и т. н., за едно пълноценно членство, реално членство, а не както сега – само в предверието на Европейския съюз.

БОЙКО БОРИСОВ: С една дума, без много да се шуми, без никакви предварителни приказки и изхвърляния, звеното за борба с контрабандата, което е съставено от прокурори, ДАНС, МВР, Финанси, НАП, „Митници“, с изведени отделни работни места, само по това работещи, материалният израз е най-добрата оценка – 820 милиона повече за тези три месеца от миналата година. Тези пари иначе отиват в организираната престъпност, отиват в корупция, отиват в сивия сектор.

Амбициозната задача, която сме си поставили за тази година е да минем 1,5 милиарда. Ако това успеем да го направим, си затваряме дупката в дълга и затова си позволихме с Калфин и Горанов да похарчим за Коледа, сега за Великден общо 100 милиона за българските пенсионери. Както се вика – излишъци, които месечни ще се появят, ние вече сме ги похарчили за социална дейност. Оттук нататък всичко, което изкарваме повече, ще влиза в попълване на дупките от „експеримента Орешарски“ година и половина в бюджета.

Така че, максимални усилия ще положим. Аз си бях поставил, знаете, около 500-600 милиона повече да съберем, това съм го забравил вече, най-вероятно съм сгрешил, когато съм го казал, Горанов. Един милиард и 500-600 хиляди съм имал предвид, не 500-600 хиляди. Така че, полагаме огромни усилия в тази дейност. Без никакви фанфари, мълчаливо.

Но тук трябва да кажа, че всички служби и прокурори дадоха най-доброто, което имат, всичко е разделено по сектори – горива, цигари, алкохол, меса. И сега, когато ще излязат резултатите, аз ще позволя да ги разкажат. Например, откакто започнахме това да правим, за януари, вследствие на огромните жеги и снеговалежи, и наводнения, 30% повече бира сме пили българите. Да не говорим, че основните петролни компании, които продават, са вдигнали с 67-68% продажбата на горива. С Горанов отчетохме, че най-вероятно е от движението на Лили Павлова главно по свлачищата – вдигнала е разходите, в смисъл повече потребление. И мога още такива примери да ви давам – от 86% на черния пазар на тип цигари сега са 4 процента. 

Два кораба ни се губят. Влизайки в нашите териториални води, са изключили системите. За единия снощи имах дълъг разговор с колегата Ердоган, специални поздрави на всички на българското правителство, Дани Митов ми превеждаше, не искам да принизя ролята му на външен министър, но е и най-сигурен, а разговарях и по много теми, свързани с външната политика. Преди това и с Нетаняху разговарях – също специални поздрави на всички нас. Знаете, правят правителство, дано да им е успешно, но ги поздравихме и си поговорихме доста по всички теми. И веднага – единият кораб ни го задържаха на Турция, нямат никакви документи. Нямат никакви документи за това какво са правили насам в нашите териториални води. Другият сега се обяснява. На главния секретар на МВР съм възложил всички граничари, които са били на работа (тъй като имаме такъв център за следене на всички движения в морската ни територия, свързана с Шенген и т. н., уникален – космически център!), изведнъж се оказва, че два кораба, влизайки в нашите териториални води, изведнъж загубват всякаква връзка. Три дена никой не ги търси. Нашата гранична полиция вместо да обяви тревога за бедстващи хора – за мен те са потънали тези кораби като ги няма три дена на радарите – имаме катери, имаме „Пантер”-и, имаме чудеса там! Така че, тихичко сега – всички, които са били на смяна тогава, ще бъдат проверени и ако се докажат нарушения, ще бъдат дадени на прокурор, разбира се. Защото те какво правят? Допрат се двата кораба, прехвърлят горивото, разпръснат се и хайде, след това в така наречените ведомствени бензиностанции. Затова такъв вой има, Деси, и от тях, че толкова пречим на оранта или на тракторите. С една дума, една добре смазана машина, но виждате, че с 67-68% трите големи компании, които внасят горива, са вдигнали продажбите. Така че, ще ги гоним.

Единия кораб го задържаха. Сега да видим тези капитани на кораби, тези екипажи – Московски също да провери. Три дни корабите не са се обозначили! 

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Гарантирам, че ще бъде направено.

БОЙКО БОРИСОВ: Ще гарантираш, защото каквото било – било; искаме си парите в държавата! Толкова. Всеки от вас има нужда. Тази година ще попълним дупката в бюджета, 2016 г. това, което изкараме повече, ще ви дам да похарчите - за болници, за хеликоптери, за армия, за МВР, за социални, да не забравя „Бърза помощ“, да строим, да оправим свлачищата и срутищата – над 200 са вече, жп линии, Московски.

Така че, тук сме поели целия политически риск, защото всички тези ще се обединят срещу нас. Те ще се обединят срещу нас, защото това никога не е правено. Включително и ние в предишното правителство се борехме, но не намерихме точно тази вакса, която в момента изключително добре работи. Безкомпромисно към всеки! Така ще бъде. И реакцията няма да закъснее.

Така че, тази грешка, която съм допуснал – за пет-шестстотин милиона, спомням си, в НДК – е била 1 милиард и 500, един милиард и 600, Горанов. Така че, имай го предвид.

В енергетиката с госпожа Петкова и с парламентарните групи действаме по няколко изключително важни теми. Просто и в зелените енергии, и в изкупуването на тока просто не е за вярване това, което години наред се прави и как се прави. Но там към екипа на госпожа Петкова съм прикрепил екип на ДАНС. НЕК трябва да печели. Може една стотинка да е, но това – да губи всеки месец и да трупа милиарди – абсурд! Това ни е важно, за да мога след това да уговоря Финансите да разрешат един кредит да се стабилизира там, където има да се прави, и с вицепремиера Калфин сядате и правите един план, както за „Видахим“. Фонд „Работна заплата“ е 4 милиона. Печалбата им от ток, скъп, който произвеждат, е 54 милиона. Уж трябва да произвеждат гуми, а всъщност те работят като електрическа централа и продават. Давам пример за „Видахим“, но те са може би 15 или 20. Същото е и с ВЕИ-тата, същото е и с всичките топлофикации. Давам го като най-пресен пример. Същото са мините, заводските централи.

С една дума, ако държавата ти даде 4 милиона на теб да им плащаш заплатите, колкото взимат в момента, и да се опитат да копаят градинки или да карат камиони, или да ги вкараме в строителство, или в жп – няма значение, един по един, все пак да не им даваме даром пари, но за държавата е по-изгодно да ти дадем 4 милиона да им платиш годишните заплати, но да не натрупаме 48 милиона дълг в НЕК. 

Същото е в топлоцентралите. Те работят и произвеждат скъп ток, който държавата, НЕК изкупува, примерно, на 170 лева, има някои на 300 лева изкупуваме; в същото време си купува от свободния пазар на 70 лева. Разликата – огромни печалби се натрупват в няколко човека, а държавата и НЕК всеки месец затъва, затъва, затъва. Защото няма никаква финансова логика – както се казва, само трънски майстор може да го отреже три пъти нещо и да вика: „Все късо и късо, ще го режа още веднъж“. В смисъл, НЕК като продава евтино, а купува скъпо, няма как да не трупа дългове. Не е сложна математиката. Затова – мина по мина или завод по завод, топлоцентрала по топлоцентрала. По-добре вместо НЕК да загуби 200 милиона да даваме 20, докато стабилизираме системата и пренасочим хората. Въобще, тук са синдикатите, ще седнете и ще им обясните. Няма да оставим човек на улицата. Ще отида в парламента и ще кажа: Колеги, това са българи, така или иначе, до тука са я докарали, не търся вина. По-добре ли е да загубим по 20 милиона и да им дадем заплати на месец, или по 200 или по 150 да губим всеки месец? Дайте акъл. Ако имате по-добра схема, ще я приложим. Сиреч, тук не искам да се крия от обществото. Една година докато се преструктурира секторът, след това ще видите. Няма енергетика на загуба. 

Същото е и с ВЕИ-тата. Някои са сключвали договори по европейски програми, не знам дали знаеш, Дончев. Виж какво се получава – взели са от Европа пари, построили са си соларни или ветропакрове, а сега ни викат: „Ние сме инвеститори и ни плащайте“. И ние плащаме по 800 лева, по 500 лева – такива цени. И те казват: „Българския бизнес вие не го пазите“. Кое му е бизнесът в цялата тая схема!? С една дума, тук с госпожа Петкова, понеже в момента го правим това заедно с парламентаристи….

Работим активно. Вие не сте виждали в Правосъдието договор, в който имаш само записани задължения на държавата, свързани с плащания, включително ако не работи, държавата плаща повече, отколкото ако работи. На другата страничка – държавата няма нито едно право. Аз не знам… И като кажем за борба с корупцията – колко звена повече да направим?! Корупцията се генерира от подобните схеми, а нашата политическа воля е важна – да застанем твърдо зад министрите, промените и то автоматично ще се усети от хората, обществото и ще дадем необходимия резултат, убеден съм. 

Вписвания… Вписани в регионалното министерство и Екологията. Даден „Х” парк, узаконен, за да хванат последното мандало, когато променихме закона. Но първата фактура, която дават, е след осем месеца. Е ли е духало вятър тогава? Е ли е пекло слънце? Осем месеца! Лунно затъмнение ли е било, слънчево ли е било, безветрие ли е било? Ето ти борба с корупцията! И утре ако искаме да кажем „Господа, нашата правосъдна система, службите работят”, ето ви прекрасна възможност да се изявят. Нали така, Христо? Те хората срещу това негодуват.

Второ, от 6 часа сутринта до 8 часа вечерта фактурата показва – слънцето едно и също, грее по един начин! Няма на обяд да е по-силно, няма сутринта по-слабо. Бълва, бълва, бълва. Изтекли срокове, въпреки закона, само скъпото нещо се плаща. Аномалии във въртенето на Земята, какво ли няма! Така че, тук в момента пак тихичко – всичко си се проверява, натрупва документално и след като мине всичко в парламента и в проверките на инспекторатите на това, което се прави, си отива в прокуратурата и т. н. И ще видим ефекта.

Но това, което ви казвам, не ви го казвам случайно. Това са за няколко милиарда лева пари, на пътя на които ние в момента сме застанали. Цели организации се хранят от тези кръгове, кръгчета и това, особено контрабандата, е еманация на корупцията. Без митничар, без полицай, без данъчен, без началниците им тя не може да става. Затова това ще са реалните резултати, които ще покажем на народа и на Брюксел. И мисля, че за всички е ясно, че ако не бяхме застанали на този път, 820 милиона в днешния ден щяха да са си пак там, където са били миналата година. Разбирате колко е лесно с такива пари и за такива пари да се правят и протести, и какво може да се изсипе срещу нас. Но ние сме падали веднъж, не е толкова страшно. Важното е да си докажем и да докажем на хората, че сме безупречни.

Слушаме тая опорна точка – защо в КТБ преди две години е имало държавни пари. Искам на вас да ви кажа: това беше най-тежката финансова криза в света и банките падаха като круши в цяла Европа. И ние държахме да не падне. И ако изсипахме 3 милиарда 540 милиона, то е да знае всеки българин, че като си е внесъл парите в банката, държавата ще му носи отговорността до тези 100 000 евро. Това са обикновените хора.

Оттук нататък обаче всички ние сме длъжни не само да съберем парите, да не допуснем повече да се случи такова нещо.