Дългогодишният депутат от ДСБ и енергиен експерт Иван Иванов е номиниран от Реформаторския блок за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), чийто състав вече се определя от парламента. Това стана ясно малко преди изтичането на крайния срок за номинации, който е днес. От ДБГ са се опитали да лансират друг кандидат - Свилена Симеонова, която обаче най-вероятно ще бъде предложена за член на регулатора.

Очаква се от ГЕРБ също да подкрепят Иванов. Те имат свои номинации за членове - Светла Тодорова, Евгения Хариотонова и Костадинка Тодорова.

Предложението на БСП за член на комисията ще е Еленко Божков, който бе неин зам.-председател от юни 2013 г. с назначение от правителството на Пламен Орешарски до началото на септември 2014 г., когато бе отстранен от служебното правителство на Георги Близнашки заради политически изказвания и конфликт на интереси.

Очакванията са всички партии да предложат по няколко свои кандидати.  За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако няколко кандидати за една длъжност са получили повече от половината от гласовете, избран е този, който събере най-много гласове "за". Когато никой от кандидатите за съответната длъжност не получи необходимите гласове, се прави повторно гласуване, в което се състезават двамата, получили най-много гласове "за". Ако и тогава никой не получи необходимите гласове, НС приема решение за откриване на нова процедура за избор.