Андрей Ростиславович Никифоров е политолог, журналист и съветник на председателя на автономния кримския парламент Владимир Константинов.

Пред Клуб Z Никифоров изрази мнението на проруската страна на влизащия в състава на Украйна полуостров. Повод за разговора бе насроченият за 16 март референдум в Крим, на който жителите му трябва да решат дали той да се присъедини към Русия или да остане украинска автономна република.

Досега за кризата в Украйна публикувахме интервюта с проевропейския депутат от Радата в Киев Александър Бригинец и с легендарния журналист от времето на перестройката Виталий Коротич.

- Андрей Ростиславович, какви резултати очаквате от кримския референдум?

- Трудно ми е да направя точна прогноза. Но очаквам мнозинството да отговори с "да" на първия от двата въпроса, а именно дали иска Крим да се присъедини към Русия.

- Сигурен ли сте?

- Разбира се, не мога да бъда сигурен на 100 процента. Сто процента е сигурен само Бог. Но имам всички основания да смятам, че ще стане точно това, което очаквам.

- На какво се основава Вашата увереност?

- На многогодишното електорално поведение на кримчани. 80 на сто от нашето население винаги е било за сближаване с Русия и винаги е показвало това на всички избори. Дори спешната подготовка на референдума да попречи на някои хора да участват в него, съм сигурен, че мнозинството ще подкрепи присъединяването към Русия. Имайте предвид, че много хора тук са в един еуфоричен подем от тази перспектива и ще направят всичко възможно, за да отидат да гласуват.„

- Колко процента според вас ще пожелаят това?

- 75 на сто със сигурност. 

- Ами ако се окаже, че мнозинството предпочете полуостровът да остане в Украйна?

- Ами така и ще бъде, ако решат. При нас действа прякото народовластие.

- Няма ли опасност в такъв случай да избухнат бунтове?

- Няма как да стане. Не може малцинството да диктува на мнозинството какво да прави.

- Тези, които са присъединяване към Русия, против влизането на Украйна в ЕС ли са? И толкова ли е лошо според вас да се влезе в Европейския съюз?

- Това е нормално, ако има народна воля. У нас такова нещо никога не е било приветствано. Впрочем, то не е приветствано дори в Украйна. И самият Европейски съюз не би приветствал Украйна като член.

- Защо мислите така за Украйна?

- Защото там се говори само за подготовка на подписване на споразумение за асоцииране. До членството има много дълъг път. А има страни, които влязоха в ЕС, и там стана по-тежко. Но в тези страни имаше народна воля и хората бяха готови за проблемите, които ще се стоварят върху тях.

- И кои са според Вас тези страни?

- Ами трудно ми е да кажа. Но мисля, че вие в България не сте особено добре. Така ли е?

- Наистина не сме особено добре, но лично аз смятам, че не ЕС е виновен за това... Андрей Ростиславович, бихте ли отговорили има ли руски войски в момента в Крими колко са на брой? В началото дори Москва не коментираше дали е пратила войски. Как всъщност стоят нещата?

- В Крим винаги е имало руски войски и присъствието им там е напълно законно. Това е в съзвучие с Харковските споразумения от 2010 г. (Те гарантират пребиваването на руския Черноморски флот на територията на Украйна и по-специално в Крим до 2042 г. - бел.авт.). 

- Но не би ли трябвало руските войски да напуснат Украйна, ако тя влезе в ЕС?

- Не и Крим. Дори той да остане в Украйна и тя да влезе един ден в ЕС, полуостровът ще си има специален статут. Украйна и днес е нещо като конфедерация. Ние си имаме автономия. И сме нещо като Гренландия, която хем е територия на Дания, хем има голяма автономия и не е част от ЕС.

- Но все пак може би ще трябва да спазвате някои европейски правила...

- Хайде да не навлизаме по-дълбоко в тази тема.

- Андрей Ростиславович, как ще коментирате опасенията, че референдумът в Крим може да бъде манипулиран при положение, че там има руски войски?

- Не смятам така. Какво според вас правят руските войски? Няма никакво движение по улиците, тене вардят кръстовищата и не проверяват личните документи. Да не мислите, че ще насочат дулата на автоматите към гласуващите. Всеки влиза в тъмната стаичка и задрасква който си иска от двата възможни отговора.

- Какво тогава правят руските войски?

- Пазят руските военни обекти.

- А не окупираха ли украински бази и не разоръжиха ли украинските военни там?

- Не, това бе дело на отрядите за самоотбрана, създадени от местното население на Крим. Те просто гарантират сигурността.

- Смятате ли тези отряди за законни? Какво ще стане според вас, ако и прозападните сили си направят такива отряди и тръгнат въоръжени?

- Аз нямам намерение точно с вас и сега да обсъждам дали тези отряди са законни или не. За мен е важно, че те пазят моето спокойствие, спокойствието на огромното мнозинство в Крим.

- Няма ли си милиция за това?

- Какво още искате да знаете?

- Защо властите в Крим не пуснаха наблюдатели на ОССЕ - Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа?

- Знаете ли, аз лично ги видях тези наблюдатели, като пристигнаха. И те дойдоха само с една цел - пребиваването им в Крим да бъде съпроводено от постоянни скандали и провокации. Приключвам, нямам време за повече разговори. Довиждане.