Саудитска Арабия и още 9 държави удариха по въздух и земя Йемен с цел да защитят законното йеменско правителство. Над 100 000 бойци вече са на територията на държавата, а самолети сипят бомби по позиции на шиитските бунтовници в столицата Сана. Операцията стартира рано тази сутрин, след като бе разпространено изявление на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

В изявлението се казва, че Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн, Обединените Арабски Емирства и Катар "откликват на молбата на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади да защитят законната власт в страната от бунтовниците хусити". Подчертава се и че САЩ не участват във военната операция в Йемен.

Междувременно президентът Хади избяга от Аден, вторият по големина град в Йемен. Там той бе намерил убежище, след като бунтовниците превзеха столицата Сана. Падането и на Аден е въпрос на часове, затова Хади e побързал да напусне страната по море с лодка.

В сухопътна операция са готови да вземат участие Египет, Пакистан, Йордания, Мароко и Судан.

Белият дом обяви, че САЩ ще координират със Саудитска Арабия и арабските съюзници военните действия срещу шиитските бунтовници „хути“ в Йемен. Бунтовниците са подкрепяни от Иран и "Ислямска държава".

"Американските сили няма да вземат участие в директни военни действия в Йемен, но ще бъде създаден щаб за общо планиране , заедно със Саудитска Арабия, с цел координирането на подкрепата от страна на САЩ. Президентът Обама одобри предоставянето на логистична и разузнавателна подкрепа за провежданите от Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив военни операции“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Бернадет Мийхан.

„САЩ следят отблизо опасностите, свързани с разклоеннието на „Ал Кайда“ в Йемен и ще продължат да предприемат действия, необходими за предотвратяването на заплахите към Съединените щати и американските граждани“, добави тя.