Европейският съюз премахва квотите за производство на мляко идния вторник в отговор на повишаващото се международно търсене на млечни продукти, след като квотите бяха в сила през последните 31 години. 

Те се отнасят само за кравето мляко и бяха въведени на 31 март 1984 година, за да осигурят стабилност на цените, защото тогава предлагането значително надхвърли търсенето.

ЕС мотивира премахването на квотите с нарастването на международното търсене на европейски млечни продукти. Така например износът им от ЕС за Корея се е увеличил от 99 милиона евро на 235 милиона евро между 2010 и 2014 година, съобщи Европейската комисия.

През последните пет години въпреки квотите износът на ЕС на мляко и млечни продукти се е увеличил с 45 на сто като обем и с 95 на сто като стойност. 

Комисията се позовава на пазарни прогнози, показващи, че перспективите за по-нататъшен растеж остават силни, особено за продукти с добавена стойност като сиренето, както и до съставки, използвани в хранителни, спортни и диетични продукти.

„Краят на млечните квоти е едновременно предизвикателство и възможност за Съюза. Той е предизвикателство, тъй като цяло едно поколение млекопроизводители ще трябва да живее при съвсем нови условия и със сигурност нестабилността ще бъде част от тези условия", каза комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

"С увереност може да се каже обаче, че този край е и възможност, що се отнася до растежа и заетостта. Чрез засилване на вниманието към продуктите с добавена стойност и към съставките за функционални храни секторът на млякото може да се превърне в един от двигателите на икономиката на ЕС", добави той. "По-уязвимите сфери, за които краят на квотната система може да бъде заплаха, могат да се възползват от разнообразни мерки за развитие на селските райони въз основа на принципа на субсидиарност“.

 

През 2003 година ЕС прие решение за датата, от която да премахне на квотите, за да осигури на производителите повече гъвкавост в отговор на нарастващото търсене, особено на световния пазар. Решението бе потвърдено през 2008 г. със серия от мерки, насочени към плавно премахване на квотната система.

И без квотите ЕС има инструменти за подкрепа на цените като например публично изкупуване и частно складиране на масло и мляко на прах. Реформираната Обща селскостопанска политика позволява на държавите-членки да подпомагат млекопроизводители в уязвими области както и да оказват помощ за развитие на техните райони.