Напук на Европейския съюз и НАТО пропагандата на руския президент Владимир Путин явно работи изключително ефективно. Това става ясно от социологическо изследване Фонд "Обществено мнение", проведено сред 1600 души от 34 различни региона на Русия.

 Оказва се, че 24% от анкетираните са убедени, че Русия всъщност притежава най-мощната икономика в света, а Китай, САЩ, Германия и Япония й дишат праха. (Б.ред. Според Британския център за икономически и бизнес изследвания, Centre for Economics and Business Research, CEBR, Русия е едва на 10-то място според класацията за 2014 г. Преди нея са САЩ, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Бразилия, Италия, Индия).

Все пак 40 на сто от анкетираните са по-трезво мислещи. Според тях Русия заема между 10-о и 50-о място по икономическо развитие в света.

В допълнение обаче според данните цели 11% от хората в огромната държава са убедени, че страната им е лидер по богатство на хората. 36% от руснаците смятат, че по богатство са някъде по средата на световната класация, а едва 12 на сто допускат, че материалното им състояние всъщност не е добро. 

Социологическото изследване вади наяве и друга любопитна подробност за пропагандата на руска почва - всеки пети от анкетираните е категорично убеден, че Русия е сред световните лидери по права и свободи на хората.Също толкова са и хората, които твърдят, че Путин им е осигурил безпрекословна защита на личността.