"До края на следващия месец БНБ може да има нов управител", съобщи пред журналисти в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Във вторник сегашният управител Иван Искров декларира, че ще подаде оставка в момента, в който парламентът постигне консенсус за негов наследник.

"Водят се консултации, излязоха някои имена вече. Достатъчно сериозна е темата, за да ѝ отделим достатъчно време да проучим внимателно хората, а и държавата за жалост не разполага с безброй подготвени хора, които могат да заемат тази длъжност", коментира Горанов.

Той обясни, че сред тези, с които се водят консултации, са бившите зам. финансови министри Димитър Радев и Николай Георгиев, които в момента работят в Международния валутен фонд, но те не са единствените кандидати.

"В момента, в който имаме координирана позиция с нашите партии, говоря за Реформаторския блок и другите партии, които подкрепят правителството, а защо не и опозиционните партии, ще предложим такава кандидатура на обсъждане в Народното събрание", каза Горанов.