Какво става с любимия на много българи футболен клуб „Левски” и вижда ли се край на тази тежка, безпрогледна прокоба? Този въпрос си задават милионите фенове на "синия" отбор, който преживява най-тежкия момент във вече 101-годишната си история.

На терена мъката вече е обичайно, тривиално явление. „Левски” остана седми в класирането и доиграва сезона при абсолютна тишина. Очертават се два мача за купата с „Лудогорец”, за които феновете таят минимална надежда за успех. Това са обаче бели кахъри. ПФК „Левски” е в лекарския кабинет и са му поставили злокобна диагноза.

И е във фаза на първият от двата естествени въпроса: ще оцелея ли? Негативният отговор води до следващото питане - колко ми остава? Докарал ли се е 101-годишният клуб до последната права е въпрос, на който много трудно може да бъде даден адекватен отговор.

Тодор Батков има само един полезен ход - да даде "Левски" на феновете му

Със сигурност времето на емоциите отмина. Вече дори не е оригинално да бъде атакуван Тодор Батков. Той не държи съдбата на клуба в собствените си ръце. "Левски" е оставен на доизживяване. Батков е "скъсан" и няма никакви пари. Няма и такива балами, готови да му дадат да си ги харчи. Няма го „Газпром”, премиерът също пасува. Сега единственото, което може да се каже на привържениците, е какво предстои оттук-нататък. Но преди това нека кажем истината за реалното състояние. А тя е следната:

„Левски” е в задънена улица

от финансова гледна точка. Клубът не притежава дори екзистенц минимума, необходим за оцеляване. В близките дни ще бъде загубен лиценза за европейските турнири, който вероятно няма и да е необходим, предвид актуалното класиране. Бурята с лиценза за "А" група някак ще се преживее, текущите плащания обаче остават. „Левски” отново е на три месеца изоставане в графика на заплатите.

А при две неплатени възнаграждения всеки футболист и треньор е в състояние да разтрогне контракта си. Стойчо Младенов се позова точно на това при напускането на ЦСКА. В този момент могат да го направят абсолютно всички в "Левски". Феновете ще си кажат: какво от това, да се махат, ще играем с юноши. Отличен вариант, но старите плащания остават. Те се натрупват с течение на времето и ще започнат да се появяват като призраци при отваряне на гардероб.

ПФК „Левски” АД може да влезе в процедура на фалит с близо 5 милиона лева просрочени задължения към НАП плюс всичко останало. Трябва да се появи някой, и то на мига, и да започне да оправя бакиите. „Левски” е като Гърция - дългът може да се преструктурира, но неизбежно трябва да се плати.

Феновете напуснаха управата на клуба

На ход са феновете

На тяхната воля са извадени 30 милиона хартийки, които ако се закупят, обезпечават бъдещето на Левски. Прекрасен, дори мечтан вариант. „Левски”, който се нарича Отбора на народа, реално отива в ръцете на народа. Народът обаче не вярва на сълзи, защото се леят от очите на крокодили. Народът е убеден, че ще бъде излъган.

По-точно окраден, а това са парици, сбирани с кръв и пот. Бели пари за черни дни, с които ще бъдат плащани обезщетения на знайни и незнайни герои. Некадърници, които получиха договори от същото това ръководство на „Левски”, което днес иска помощ от народа. Няма логика, но както е добре известно, наглостта няма граници.

Парите на народа трябва да бъдат гарантирани. Сегашното представителство в лицето на Батков, Георги Иванов, Константин Баждеков и Иво Тонев не буди доверие. Те очевидно трябва да се оттеглят. Но няма да го направят, защото не са научени на отстъпление. Омагьосан кръг. Да живееш ден за ден е вариант, но с цената на задълбочаване на проблемите. При „Левски” те ще стават все по-екзистенциални.

Батков все още може да се оттегли напълно, като подари всичко на феновете. Направи го преди дни Цветан Василев, който даде „Ботев” (Пловдив) на "бултрасите". Без да търси обезщетение за инвестираните над 50 милиона лева в този проект. Друг е въпросът, че сега трябва да ги плащат хора, които никога не биха ги дали за футбол. Слава богу, че ПФК „Левски” няма лична банка, защото тогава щеще да има втори казус КТБ.

Този сезон радостта на "Герена" бе нищожно малко

Без Батков има някакво бъдеще

Намират се няколко богаташи, които съвместно да извадят „Левски” от калта (но не като в пресния случай с ЦСКА). С едни 10 милиона лева положението ще изглежда далеч по-розово. Вероятно това се цели с акцията на тръст „Синя България”. Да се вземе клуба от ръцете на Тодор Батков и да се предаде в по-читави ръце.

Следващият ход на отчаянието е „Левски” наистина да фалира и под същото име да започне от най-ниските нива на родния футбол. Такова е желанието на доста от феновете. Те искат пречистване от нулата. Клубът ще набира скорост и ще се върне в автентичния си вид. Смела и красива идея, която провокира съзнанието на старите левскари, които искат отборът да се освободи не само от Тодор Батков, но и от „Спартак” и милиционерщината. Но като всяка красива идея и тази ще остане само блян.

Третият път води все по-надолу и по-надолу. След мача с „Хасково”, завършил с поредния срамен резултат - 1:1, на критиките на треньора играчите просто отговорили с думите: „За тия пари - толкова”. Това е еманацията на ситуацията. Всеки в „Левски” мами другия и никой не вярва на нищо.

Това е „Левски” днес - прагматично, без никакви емоции. Лесен път не съществува, трябва да се премине през Голгота. И то ако някой иска да я изтърпи.