Пролетта дойде, а с нея идва и лятното часово време - което означава, че в нощта срещу 29 март (неделя), в 3 ч след полунощ, трябва да преместим стрелките на часовниците си с 1 час напред.

Разбира се, не е нужно да чакате до толкова късно, особено като се има предвид, че ще спите с 1 час по-малко - можете просто да го направите преди лягане.

Специалисти препоръчват да съкратите неделният си сън дори с още 1-2 часа, за да си легнете по-рано в неделя вечерта и да бъдете свежи за първия работен ден. Но това е от онзи тип съвети на специалисти, които повечето от нас вероятно няма да послушат.

Друг важен факт - ако вече сте оставили механичните часовници в миналото, заедно със стенните и онези на верижка, и разчитате на смартфона и компютъра си да ви съобщават времето - не ги пипайте. В тях промяната е програмирана, а ако са настроени както трябва (в повечето случаи това е фабрична настройка) те "дръпват" автоматично точния час от мрежата. Иначе може да се окажете не с един, а с два часа напред пред всички останали.

Кога възниква това "мъчение"?

Лятното часово време е наложено за пръв път в Германия на 30 април 1916 г., по време на Първата Световна война. Скоро след това го въвеждат Австрия, Великобритания, и десетки други европейски държави. Българите за пръв път преместват стрелките на 1 април 1979 г. 

Днес основно Европа и Северна Америка практикуват смяната на времето два пъти в годината. Много азиатски държави са използвали системата за известно време, преди да се откажат от нея, като последният пример са Русия и Беларус, които спряха употребата й през 2011 г.

За какво служи всъщност?

За да намали употребата на електричество, първоначално. Основната цел всъщност е да се използва повече дневна светлина. Ефектите днес обаче са по-комплексни - лятното часово време може да намали сметките за тока с 3-4% като цяло, но това зависи много от географската ширина, начина на живот на населението, и много други фактори. В някои американски щати има засечено дори увеличение на консумацията на ток.

Едно е сигурно - хората предпочитат да пазаруват по светло. Така бизнесът като цяло получава бонус от около 3-4% в периода между пролетта и есента.

Според много специалисти обаче смяната на времето може да окаже неблагоприятен ефект върху здравето. Някои изследвания показват 10% увеличен риск за инфаркт след преместването на стрелките. Причината е в стреса, на който подлагаме биологичния си часовник.