Икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов публикува любопитни данни за руския туризъм, според които прогнозите за сериозен погром върху туристическия ни бизнес заради очаквания отлив на братушките по Черноморието, са силно преувеличени.

Ето какво написа Ангелов във фейсбук:

Руските туристи - малко данни

1. Международният туризъм в Русия е спаднал с 50-70% през 2015 година, според Руския туристически съюз. Причината е сривът на рублата и икономическата криза.

2. Най-голям спад на руските туристи се очаква в скъпите европейски пазари, най-малък в по-евтини дестинации като България и Черна гора, както и в страни с евтин all-inclusive.

3. Кипър: Очакван спад на руските туристи с 30-50% (30% спад отчетен през октомври 2014).

4. Гърция: 2014 - 18% спад на руските туристи, 2015 - туроператори очакват още 50% спад.

5. Руските туристи в Анталия (Турция) намаляха с 41% за първите два месеца на годината.

6. Посещения на чужденци в България през 2014 година: 9.4 милиона души. Дял - ЕС 57%, Турция 12%, Русия 7%, Македония 5%, Сърбия 5%, Украйна 4%.

Преди ден и Министерството на туризма потвърди, че през лятото се очаква ръст на туристите от други държави и че те ще компенсират спада на руските летовници.

Прогнозите на ведомството са за ръст от около 5% от Германия. От Австрия също се очаквал засилен интерес и нов ръст от около 40%. За Литва, Латвия и Молдова прогнозите показвали над 40% увеличение.

"По данни от туроператори се очаква ръст на туристите от Полша  с 6-7%, на туристите от  Чехия с 5-6%, съседните балкански страни: Турция – около 15%, Гърция – около 15%, Сърбия – около 2-3% ръст, Македония-около 3% ръст. Положителни са прогнозите и за пазарите Франция (ръст от около 4-5%), Израел (над 10% ръст), Белгия и Словакия (около 20% ръст), Скандинавски страни (ръст от около 3%), казаха от мининстерството.

Всичко това щяло да доведе до ръст на туристите, почиващи у нас.

"Това вече се случи през приключващия вече зимен сезон. Въпреки спада от около 15 хил. руски туристи, общо се отчита ръст от над 9% или 80 000 туристи повече в сравнение със същия период на миналата година",обясниха от екипа на министър Ангелкова.