Невероятно - българин беше обвинен в САЩ за закана "да заколи като пиле" еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Според публикация във в. "Мейн Сън джърнъл", 38-годишният Душко Венелинов Вълчев, който живее в Холтън, щата Мейн, в понеделник се е явил на първото заседание на Областния съд в Портланд по обвинения за "заплахи за външната търговия".

Обвинението е, че в имейл до български икономист и администратор, който е член на Европейската комисия, Вълчев е написал "ще ви очистя като пилета". Изданието не споменава името на еврокомисаря, но това по всяка вероятност е Кристалина Георгиева, която е икономист по образование и единственият българин, член на ЕК.

Разследването срещу заплашителните писма е започнало на 5 февруари, след като "жертвата" и други служители на Комисията са получили подобни писма.

ФБР проследило имейлите до Вълчев, който се оказало, че ги е пратил през безжичната мрежа на съседа си, която имал разрешение да ползва.

Въчев е написал писмата си с главни букви на български език, според оплакването. Те били преведени на английски за ФБР от ГДБОП. Освен заплахите, в писмата си Вълчев искал работа за българи в Европа.

"Искам заедно с ("жертвата") да получа списък на всички българи, които живеят в Португалия и Англия", пише в едно от писмата. "Искам заедно с ("жертвата") да наема на работа в Европа колкото се може повече българи и да ги махна от тези две страни."

"Ще умрете, ако не направите това", пише в друго писмо. "Давам ви две седмици, ще ви прережа гърлата, ще ви обеся, както направих в Париж."

От оплакването не става ясно какво се е случило в Париж.

В друг имейл Вълчев пише: "Който не спазва заповедите по време на война е разстрелван от наказателен отряд. Който получава поща от мен, получава целувка от дявола. Ако не ми се подчинявате... ще ви убия всички, к...ви."

Не е ясно какво е накарало Вълчев, който е натурализиран американски гражданин, да пусне имейлите. Според негови съседи той тежко преживява развода с американската си съпруга, който е станал наскоро.

Той е бил арестуван в неделя, след като властите разбрали, че в понеделник се кани да лети за България. Федералният съд в Бангор ще реши в четвъртък дали да го пусне под гаранция.

Ако бъде осъден, го заплашват до 5 години затвор и глоба до $250 000.