„Разчитам да започнем и строителството на третата линия, с която метрото ще има 50 % дял от градския транспорт. Започваме с централния участък от гледна точка на времето, което е необходимо за него, той ще бъде изцяло подземен”. Това каза пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според плановете третата линия на метрото трябва да е готова до 2020 г. Тя ще свърза "Ботевградско шосе" с "Овча купел". Връзката с първа линия "Люлин-Младост" ще става на "Орлов мост", а с втората линия "Обеля-Черни връх" - при НДК.

"Днес ще бъдат пуснати нови почти 5 километра метро с 4 метростанции, изградени за по-малко от три години", каза още Фандъкова. Днес метрото ще бъде пуснато до летището.

„Поздравявам всички строители и колегите от „Метрополитен”. Напълно в срок се справихме”, каза кметът на София. Тя обясни, че  с пускането на този участък ще бъдат спестени около 8 хиляди тона вредни емисии във въздуха, което е един най-големият проблем на града. „За мен това е важно, но разбира се и удобството на хората за по-малко от 20 минути да могат да стигат от аерогарата до центъра. Ключов е този етап, защото свързваме аерогарата с централна ЖП гара, с централна автогара”, посочи Фандъкова.