Парламентарната група на АБВ внесе законопроект за изменение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това съобщи в парламентяа депутатът от ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

Проектът предвижда прагът за валидност на обществено допитване да бъде 40%  плюс 1 от имащите право на глас  В момента допитването е валидно, ако в него са гласувлаи не по-малко от онези, които са упражнили правото си на вот на последние парламентарни избори.

„Считаме, че така, както Законът за прякото участие на гражданите във властта и местното самоуправление днес функционира, е неработещ. Прагът за легитимност за провеждане на референдуми е твърде висок и с оглед той да бъде работещ, самостоятелен и да има предвидимост и яснота за това какъв е прагът, ние предлагаме да го фиксираме на 40%+1 глас от имащите право на гласуване. Това е по-добър и по-достъпен вариант за осъществяване и реализиране на референдум“, каза Тодорова.

40% е осреднен вариант на праговете за валидност, които работят в други европейски държави - между 50% и 20%.

Проектът на АБВ предвижда също подписката за предлагане на инициатива за референдум пред Народното събрание да се намали от 250 000 на 150 000 подписа, а за свикване на референдум - от 500 000 на 300 000 души. Аргументът е, че това ще даде възможност и на малки партии, и на НПО-та да се организират, тъй като подписката от 500 000 е по силите само на големите партийни централи.