СИМОНА РУСЕВА

Русия е готова да нанесе ядрени удари, ако НАТО засили военното си присъствие в трите прибалтийски държави – Литва, Латвия и Естония. Шокиращото съобщение е на лондонския в. “Таймс”. Изданието се позовава на сигурен източник от американските тайни служби.

Според източника през март Путин е изпратил в Германия руски генерали, експерти от тайните служби, за поверителна среща с техни колеги от САЩ. Преди да заминат за Германия, емисарите на Кремъл са били инструктирани лично от външния министър Сергей Лавров какво послание да отправят към Запада. Това изрично са подчертали руските генерали пред американските участници в разговора.

Той е обхващал широк обхват от възможни отговори на Русия на “провокациите на НАТО” – от ядрена конфронтация  до невоенни мерки, твърди “Таймс”. 

Изданието посочва, че всичко е било записвано от американските представители на силите за сигурност. Вън от съмнение е, че и емисарите на Кремъл са записвали. На срещата в Германия те са посочили, че Русия има най-малко три повода, при които би се стигнало до пряка конфронтация със САЩ, включително ядрена.

Крим: Русия ще реагира на всеки опит полуостровът да се върне на Украйна “решително, включително и с използване на ядрените си сили”.

Източна Украйна: Подкрепата на правителството в Киев от страна на натовски държави с оръжия ще се смята “като по-нататъшно настъпление на НАТО към руската граница”. При подобно поведение “руското население ще настоява за решителен отговор”.

Прибалтика: Според “Таймс” руската страна е изложила позиция, че в трите прибалтийски държави са налице “същите условия, както в Украйна, които са дали повод на Русия за активни действия”.

Както е известно, в Литва, Латвия и Естония, както и в Украйна, живеят много етнически руснаци.

Според източника на “Таймс” американските участници в тайната среща останали с убеждението, че въпреки сегашната си международна изолация и въпреки наложените санкции, Русия била готова на осъществяване на “балтийски опции”. Ставало въпрос за “мерки за дестабилизиране” и то такива, при които не би било възможно те да бъдат вменени във вина на Русия, както това е в Източна Украйна.

Литва, Латвия и Естония са членки на НАТО. Поради тази причина Москва не би изпратила войска и оръжия, а би приложила други средства – оказване на влияние върху рускоезичното население да се вдигне на бунт. Това не би дало повод на пакта за изпращане на войски в района. Руските генерали изразили ясно становище: “Ако това би станало, НАТО би се смятала като агресор спрямо руското малцинство в трите балтийски държави”. За САЩ подобна ситуация щяла да е далеч по-опасна, отколкото тази при кризата в Украйна.

Ясно е, че като членки на НАТО Литва, Латвия и Естония ще бъдат защитени от съюзниците в случай на военна заплаха и агресия. Това е записано в член 5 от договора. Ако Русия би нападнала държава членка на отбранителния съюз, то тогава това се приема като нападение срещу всички. Реакцията е ясна – военен отговор.

Русия не би допуснала това да стане. Ето защо сега залага на вътрешни размирици. Изключено е при такъв вариант да се стигне до намеса на съюзниците от пакта.

В Украйна е друго – тя не е членка на НАТО и това дава възможност руски въоръжени сили и тежки оръжия да пресичат границата.

След днешната публикация в “Таймс” германски и други западни експерти изразяват дълбоко съмнение, че Русия действително би рискувала горещ конфликт с държавите от НАТО. Според тях Путин нямал интерес от война със Запада. Размахването на ядрена заплаха било по-скоро отчаян ход. Путин бил наясно, че евентуален ядрен удар би означавал гибел и за Русия.