Пореден грозен скандал, който никак не се вписва в представите за парламентарна култура, се разрази в Народното събрание днес. 

Поводът изглеждаше повече от безобиден. Парламентарната шефка Цецка Цачева подложи на гласуване предложението депутатите да почиват от 10 до 19 април. Предложението е в унисон с правилника на Народното събрание, който допуска депутатите да почиват повечко на големи празници от обикновените люде. И естествено резултатът от гласуването на ваканцията бе очакван. От 127 депутати 125 бяха "за", един се въздържа и един бе "против".

Скандалът се разрази след като отцепника от Патриотичния фронт Велизар Енчев поиска обяснение за отрицателен вот. Още по пътя към парламентарната трибуна той бе бурно освиркван от бившите си колеги.

"Всички хора в държавата ще почиват само 4 дни, а ние три пъти повече. Въпреки че парламентарния правилник го допуска, не е правилно и аз ще внеса предложение за поправки. Не може лекарите, учителите и държавните служители да почиват по-малко от народните представители, с какво народните представители са по-различни", попита Енчев, който в медийни спекулации е спряган за бъдещ лидер на роден аналог на "Сириза".

Независимият депутат продължи от трибуната:

"Шест милиона българи мислят като мен. Вие сте срещу народа", каза Енчев.

Веднага след това думата взе Валентин Касабов от Патриотичния фронт и гневно нападна бившия си колега:

"Извиняваме се на зрителите на телевизия СКАТ, че вкарахме този човек в парламента. Макар и рядко се намират и крастави мърши", каза той.

В този момент председателката на Народното събрание Цецка Цачева вместо да му наложи санкция за обида или поне да му изключи микрофоните се задоволи със забележката: "Тука не ви е телевизия СКАТ"!

Така Касабов довърши гневното си слово срещу Енчев:

"Това е подлизарска истерия. Парите, които очаква да получи ще му приседнат някъде другаде", добави той.