Отново работодателят ще решава дали да излезе или не в пенсия човек, достигнал пенсионна вързаст и натрупал изисквания стаж. Такава промяна в закона ще предложи Министерството на труда и социалната политика, съобщи ресорният министър Ивайло Калфин, цитиран от "Дневник". 

Според досегашните разпоредби човек, изпълнил условията за пенсиониране, може да остане на работа, ако желае, дори работодателят му да не е съгласен с това. Калфин  се ангажира да внесе поправка, според която, ако работодателят прецени, може да прати служителя си в пенсия.

Според Калфин експериментът, прилаган през последните години, не е дал положителен резултат. Обратното - поставя в неблагоприятно положение работниците без право на пенсия, защото ги лишава от закрила.

Същевременно вчера зам.министърката на труда и социалната политика Зорница Русинова съобщи, че държавата предвижда бонус за фирмите, наели служители над 55 г. Новата схема за насърчаване на заетостта сред хората в предпенсионна възраст ще стартира през лятото.

Планира се 12 месеца държавата да поема възнагражденията им в размер на минималния осигурителен праг на съответната длъжност.