СИМОНА РУСЕВА

 БЕРЛИН - За католици и протестанти днес е Велика събота, утре – Великден. Точно в деня, когато те отбелязват Възкресение Христово, Баварската телевизия, която е част от националната на ФРГ, ще излъчи първата част филма  “Образът на Христос – трилогията на Йозеф Ратцингер/Бенедикт XVI”. Втората и третата част ще бъдат показани в понеделник, също празничен ден.

Документалният филм е сниман по три труда на предишния папа Бенедикт XVI със заглавие “Исус от Назарет”. В тях авторът проследява живота на Христос от раждането до Възкресението.

Бенедикт XVI (87 г.) за пръв път се изявява като консултант на филм и вероятно за последен. Той е оказал голяма помощ при снимането на документалната лента на режисьора Инго Лангнер. Така става ясно каква е представата на един папа за възкресението на Божия син.

Както е  известно, поради възраст и влошено здраве Бенедикт XVI доброволно се оттегли като глава на Римо-католическата църква през 2013 г., наследи го сегашният Свети отец Франциск.

Някогашният кардинал Йозеф Ратцингер е приел да окаже консултантска помощ за сниманетето на филма поради основна подбуда – всички християни имали ясна представа къде се е родил Исус и как е разпнат. Всички знаели за яслата и за Разпятието.  Винаги обаче на заден план оставала картината от Възкресението. Същността на християнската вяра е, че Спасението е победа над смъртта.

Ето защо Бенедикт XVI приел да се снима документален филм по неговата трилогия “Исус от Назарет”, където основно се засяга и темата за Спасението.

Бившият папа разкрива, че негова любима творба е “Не ме докосвай”. Неин автор е италианският художник от Тоскана Фра Анджелико (1395 – 1455 г.). Става въпрос за фреска в монашеска килия в манастира “Свети Марко” във Флоренция. Сега светата обител е музей.

Творбата, оцеляла през вековете, носи заглавие, дадено от автора – “Noli me tangere” ( в превод от латински - “Не ме докосвай”).
На фреската е изобразен Христос, който с възпиращ жест предупреждава Мария Магдалена да не се доближава до него. Тя е първата, видяла Исус след възкресението му и иска да го прегърне.

В Библията е посочено: “Исус говори към нея: “Не ме докосвай, още не съм се възнесъл при моя Отец. Иди обаче при братята ми и им кажи – аз се понасям към моя Отец и към вашия Отец, към моя Бог и към вашия Бог.”

"Не ме докосвай" на Фра Анджелико

При творбата на Анджелико Христос е изобразен с дълга руса коса. Краката му са в необичайна поза, по тях личи кръвта от разпъването му. Исус излъчва достойнство, но и смиреност. Зад него в дъното се вижда палма. Тя е християнско-юдейски символ на вечния живот. При християнската иконография палмата символизира и светец, превърнал се в мъченик.

“В тази творба красотата е съчетана с истината за вярата”, е обяснил Бенедикт XVI пред режисьора на филма Инго Лангнер защо тя му е любима.