След разпадането на СССР трябваше да предложим на Русия и да търсим начин тя да стане член на НАТО, заяви по Си Ен Ен Джеймс Бейкър, бивш държавен секретар на САЩ при управлението на Буш старши. Явно той отчита като грешка собствената си политика, защото беше начело на американската дипломация от 1989 г. до 1992 г. - точно в периода, в който Съветският съюз рухна и се разпадна като държава. 

Според него, ако САЩ бяха включили Русия в "своя отбор", сега нямаше да има такива събития като тези в Украйна.

"Ние и съюзниците ни в Западна Европа трябва да намерим начин да върнем Русия в общността на нациите... След Студената война и разпада на Съветския съюз трябваше да намерим начин да позволим на Русия да влезе в НАТО. Това е политически съюз и в същото време е съюз в сферата на сигурността. План Маршал не трябваше да се предлага на Русия, а да се постъпи така, както направихме с Германия и Япония след Втората световна война. Да й се дадеше възможност да влезе в нашата общност, да я включим в екипа. Това обаче не стана", коментира Бейкър.

Бившият държавен секретар каза още, че САЩ са имали 15 години много добри отношения с Русия, както при Елцин, така и при Путин.

Бейкър призова "да се спре разрязването на Украйна на парчета, като нарече такава политика непродуктивна и за Вашингтон, и за Москва".

Някогашният дипломат номер 1 смята, че САЩ не могат да играят ролята на световен полицай, както и че Обама не трябва да праща сухопътни войски срещу джихадистите от Ислямска държава, а само да продължава битката с тях от въздуха.