Талибаните стартираха пропагандна офанзива. Те публикуваха на интернет страницата си биографията на вожда си Молла Омар, съобщиха Би Би Си, Франс прес и други световни медии.

Службите на САЩ от години издирват Омар, а за залавянето му е обявена награда от 10 милиона долара.

Въпреки предишни съобщения, че е убит, в предисловието към биографията талибаните са категорични – той е жив, макар враговете му да го преследват: “Молла Омар не може да бъде сломен и продължава джихадистката си дейност. От 19 години той е наш вожд.”

Докато главорезите от “Ислямска държава” непрестанно разпространяват зловещи кадри от безчинствата си, талибанският главатар Омар предпочита мълчанието. Той изпраща само два пъти годишно писмено послание до привържениците си, на което се дава гласност. Негови снимки в публичното пространство са рядкост. 

Сега за пръв път и явно по негова заповед биографията му е публикувана. Тя съдържа 5000 думи. Мохамед Омар, каквото е истинското име на талибанския главатар, е представен като военен и духовен лидер. Неговият боен дух бил несломим, на бойното поле бил истински герой. Любимото му оръжие бил гранатомет от тип RPG-7. Когато не се сражавал срещу враговете, той демонстрирал завидно чувство за хумор.

Молла Омар от 19 години е вождът на талибаните в Афганистан. От 1996 до нахлуването на съюзническите войски под ръководството на САЩ в размирната страна през 2001 г. той де факто беше държавен глава на Афганистан. Този факт се упоменава и в сега публикуваната биография на Молла Омар. Тя хвърля известна светлина върху оспорвани досега съобщения – къде и кога е роден.

Той се появил на бял свят през 1960 г. в провинция Кандахар, в южните части на страната.

Баща му Мулави Гулам Наби бил известен учен и уважавана публична личност. Той обаче починал, когато синът му Мохамед бил едва на 5 години. Момчето растяло в добра среда, било отличник. Нахлуването на съветските войски в Афганистан през 1979 г. сложило край на следването му в университет. Мохамед Омар предпочел да стане “воин на Аллах” и да брани родината си от нашественика. По време на битка срещу руснаците загубил дясното си око. През 1996 г. бил обявен за Амир ал Муминин, което ще рече “Повелител на вярващите”. От тогава той е неизменен предводител на талибаните в Афганистан, се посочва в биографията. Твърди се също, че Молла Омар не само че е жив, а бил наясно с всичко, случващо се в страната и в света. Той не се боял от враговете си, най-върлият от които били САЩ и непоколебимо следвал джихадисткия си път срещу “чуждите агресори неверници”.

Не се съобщава обаче къде точно е главната квартира на вожда, нито къде той се намира в момента. Според американските тайни служби преследваният от тях джихадист предпочита да е далеч от Кабул и е в пограничен район между Афганистан и Пакистан. Според други източници Молла Омар има бункер в Пакистан, откъдето ръководи талибанските кървави походи. Не случайно за пакистанските власти той е един от 16-те най-издирвани в страната терористи

Пред Би Би Си експерти са на мнение, че талибаните са публикували биографията на Молла Омар поради една основна причина – стремеж да се пресече нарастващото влияние  на “Ислямска държава”. Тази ислямистка групировка е базирана в Сирия и Ирак и с амбиция да създаде световен халифат. Франс прес дава друго обяснение. Все повече талибани се присъединяват към редиците на “Ислямска държава”. Целта на публикуваната биография на Молла Омар била тази тенденция да се пресече.