Десетки хиляди излязоха на протест срещу цензурата в културата вчера в руския град Новосибирск.Причината е забраната, която Министерството на културата наложи да се играе модернизирана версия на Вагнеровата опера "Танхойзер". Стигна се дори и до уволението на директора на Новосибирския театър за опера и балет Борис Мездрич, съобщи Siberian Times.

Според православната църква някои сцени, които изобразяват Исус, както и плакат с кръст между женски крака, били дълбоко обидни за религията. Министърът на културата Владимир Медински се присъедини към възмущението на църквата и уволни Мездрич, като го замени с добре известния директор на Михайловския театър в Санкт Петербург Владимир Кекман. 

Страстите и от двете страни са много силни, спорът е разгорещен. На протеста вчера участващите поискаха оставката на Медински и на Кекман и възстановяването на поста му на стария директор Мездрич. Анализаторката Людмила Лебед коментира:

"Дори и по време на на най-тежката комунистическа цензура не сме виждали нищо подобно. Този тип намеса на църквата в светските дела мирише на инквизиция".

Според Кекман постановката, предложена от неговия предвешественик, била "богохулство".

"Като вярващ човек, кръстен, като евреин приемам това като обида. Това е демонстрация на стила на войнстващите атеисти", твърди той.

Кекман е известен бизнесмен и филантроп, който е натрупал богатството си от търговия с внос на плодове. Начело на Михайловския театър е от 2007 г. Бил е награждаван с няколко ордена на Руската православна църква.

Действието в операта на Вагнер, постановка на младия режисьор Тимофей Кулябин, е пренесено в съвремеността - главният герой е режисьор, който снима филм за неизвестния, греховен живот на Исус Христос.

Тази трактовка веднага предизвика бурни протести сред православните активисти. Те организираха т. нар. молитвено бдение против постановката. Преди това Новосибирската епархия се обърна към министъра на културата с искане операта да се изключи от репертоара на театъра.

На 24 февруари прокуратурата възбуди адмнистративно дело по статия за умишленото публично оскверняване на религиозна и богослужебна литуратура и предмети, които са обект на религиозно почитане. Все пак делото беше прекратено на 10 март, като съдът в Новосибирск постанови, че няма състав на правонарушение.

Новият директор Кекман веднага свали от репортоара на театъра операта на Вагнер.

Официален Кремъл отрича да става дума за цензура.