Труция спря достъпа до фейсбук, туитър и ютюб, заради разпространената снимка на прокурора с опрян в главата пистолет по време на заложническата криза миналата седмица в истанбулски съд, съобщи "Хюриет".

На адреса на ютюб се зарежда съдебна заповед, в която се казва, че „административната мярка“ е наложена от държавния телекомуникационен орган.

Освен това има нареждане да се блокират всичките 166 уебсайта, които са публикували снимката.

Това е снимката, заради която турските власти спряха фейсбук, туитър и ютюб.

В края на март крайнолеви терористи завзеха съдебна зала в сградата на съда в Истанбул и взеха за заложник прокурора Мехмед Кираз. След няколко часа безполезни преговори командоси атакуваха залата и убиха двамата похитители. Ранен обаче беше и прокурорът, който по-късно почина в болница.

На 1 април представители на 13 медии не бяха допуснати на траурната церемония и погребението на Кираз, защото са пуснали снимка в своите издания. По-късно премиерът Ахмед Давутоглу обяви, че лично той е наредил да се проверяват акредитациите за поклонението. 

Води се и съдебно разследване срещу 7 вестника, пуснали фотото.

Миналата година тогавашният премиер Реджеб Ердоган, сега президент, нареди да се спре фейсбук заради подслушан разговор между него и сина му, който ги уличаваше в корупция. Аудиото изтече в социалните мрежи и предизвика огромен скандал.