Образователната комисия на парламента е отложила гласуването на текста от Закона за средното образование, който регламентира държавното финансиране на частните училища. Това казаха пред Клуб Z участници в заседанието на комисията, което се проведе в Правец.

В приетия на първо четене закон бе записано, че децата, които учат в частни училища, ще имат право да ползват и държавна субсидия, която им се полага на принципа "парите следват ученика". Основният аргумент на управляващите бе, че родителите на тези деца също плащат данъци. От БСП обаче възразяват, че подобен текст допълнително ще увеличи разликите между децата от по-бедни и децата от по-богати семейства.

"Отложихме гласуването на текста, защото искаме да имаме достатъчно време, за да чуем всички позиции", коментира пред Клуб Z Снежана Дукова (ГЕРБ).

Според депутата от БСП Валери Жаблянов обаче мотивите за отлагането на текста не са станали съвсем ясни. Той смята, че управляващите се опитват да скрият този дебат от обществото и именно това е целта на тези изнесени заседания.

Предстои текстът да бъде гласуван на някое от следващите заседания по темата.

Комисията е отхвърлила предложение на ДПС изучаването на майчин език да стане задължиелно. Против това предложение са гласували всички партии, освен депутатите на Движението.

"И сега майчин език може да се изучава под формата на задължително избираема и свободно избираема подготовка", припомни Дукова.