Ремонт на столичния Зимния дворец за 41 милиона лева без ДДС няма да има, стана ясно след решението на Върховния административен съд, пише в. "Дневник".

Тричленен състав на съда отхвърли решението на Комисията за защита на конкуренцията. КЗК от своя страна отменяше решението на новото ръководство на "Академика 2011" ЕАД да прекрати поръчката. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Така се слага край на сагата с един скандален ремонт, задвижена и почти реализиран от бившето ръководството на спортното министерство в лицето на тогавашния министър Мариана Георгиева и назначения от нея мениджмънт на "Академика". 

За изпълнители по тази поръчка бяха избрани "Главболгарстрой" и "Фор райс", обединени в сдружението "София спорт". Двете фирми трябва да платят 500 лева съдебни разноски на държавната фирма "Академика". Поръчката беше спряна на последния етап - преди подписване на договор с изпълнителите поради липсата на достатъчно средства за реализацията му.

Правителството на Пламен Орешарски отпусна за ремонта 35 милиона лева, а с ДДС той щеше да излезе почти 50 млн. След това обаче назначеното от служебния министър Евгения Раданова ръководство на "Академика" претендираше, че не е съставена финансова обосновка на заложената прогнозна цена от 40,833 милиона лева без ДДС.

"Изготвеният при подготовката на процедурата бизнес план-обосновка на инвестиционния проект, сочи на инвестиционни разходи, необходими за ремонта и рехабилитацията на Зимния дворец на спорта, в размер общо на 34 751 000 лв. - несъмнено много по-нисък от обявената прогнозна стойност на поръчката от 40 833 333 лв", се казва в решението на съда.

Според становището наличните средства и предвиденият бизнес план "не кореспондират" с реално необходимите средства и по този начин участниците в конкурса са били подведени.

Освен това ВАС приема за основателно решението на "Академика" да прекрати поръчката поради липсата на финансова обосновка на заложената цена, която смята за завишена в сравнение с други подобни обекти. 

При това положение конкурсът приключва без щети за "Академика" и за държавата, въпреки опитите на старото ръководство на фирмата и министерството да го прокарат възможно най-бързо. Тогавашният мениджмънт на "Академика" дори се опита да довърши поръчката въпреки указанията на министър Раданова да не го прави. Затова беше сменено спешно, а новото ръководство прекрати процедурата.

След това обаче сдружението "София спорт" обжалва пред КЗК, която се произнесе в полза на ремонта по 50-милионния проект. Последва обжалване от страна на "Академика" и новия министър на спорта Красен Кралев.

В крайна сметка на данъкоплатците се спести една сериозна сума, с която може да се построи една нова зала или да се ремонтират основно няколко.