Дипломатически скандал се разигра между президента на Чехия Милош Земан и посланика на САЩ в Прага Андрю Шапиро. Темата - редно ли е Земан да присъства в Москва за празненствата на 9 май по повод 70-годишнината от победата над фашизма.

Чешкият президент е едиственият държавен лидер на страна от ЕС, който прие поканата.

Размяната на репликите започна от тв изказване на американския дипломат, който определи присъствието на Земан в Москва на 9 май като недалновидно. Той разясни, че признавал приноса на Русия за освобождаването на части от Европа от нацистката окупация. Според него обаче присъствието на Земан в Москва, застанал на платформа и приемащ руски военен парад, нямало да бъде добър знак.

Тази реплика разгневи държавния глава на Чехия и той обяви рязко:

"Вратите на Пражкия замък са затворени за посланик Шапиро." И още: "Не мога да си представя чешкият посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува. Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина".

В отговор днес Шапиро изрази съжаление от острата реакция на президента.

"Съжалявам, че изказването ми е обидило президента Земан. Надявам се, че се оценяват моята искреност и готовност за разговори. Уважавам професионалните отношения с всеки един и използвам случая да кажа, че моите врати са отворени", се казва в писмото на Шапиро до президента Милош Земан, отбелязва Ройтерс.

„Аз не отивам в Москва, за да присъствам на военния парад. Аз отивам там, за да отдам почит към 150 000 войници от Червената армия паднали за свободата на Чехословакия”, каза преди дни държавният глава на Чехия.

Вратите на президентския дворец все пак не са съвсем хлопнати пред щатския дипломат. Президентски говорител уточни пред местни медии, че Шапиро ще може да присъства на публични събития в Пражкия замък.

Ветеранът от чешката левица Земан, бивш премиер на страната, беше избран за президент на Чехия през 2013 г.