Националната агенция по приходите (НАП) е запорирала около 50 фирми, за които се смята, че са свързани с банкера Цветан Василев, съобщава в новия си брой в. „Сега”.

Ударно наложените от НАП запори вероятно ще бъдат обжалвани.

Броени дни след като банкерът обяви, че е продал срещу 1 евро и ангажимент за изплащане на дългове, участието си в БТК и още четири дружества, НАП изненадващо запорира дялове и акции в тези и други фирми, свързани с него.

Информация за предприетите от НАП обезпечителни мерки се появи още в средата на миналата седмица, макар че част от запорите, за които медиите съобщиха, са получени в Агенцията по вписванията едва в петък, показва проверка на изданието.

Запорите са наложени на базата на текстове в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които дават право да се налагат предварителни обезпечения в хода на течаща ревизия. Така се вземат превантивни мерки, ако има съмнения, че извършването на сделки с имуществото на съответната фирма, ще направи невъзможно или ще затрудни събирането на задължения за данъци и осигуровки в бъдеще време.

Прилагането на тези мерки обаче има ограничения. ДОПК изисква обезпечителните мерки при възможност да се наложат върху отделни активи, като не се възпрепятства дейността на фирмата. Предварителното обезпечение трябва да бъде и съразмерно на бъдещото вземане.

От Националната агенция за приходите са отказали коментар защо е предпочетено да се запорират акции и как се доказва съразмеримостта между обезпечение и бъдещо задължение. В детайли на този етап не влиза и адвокатът на Цветан Василев Менко Менков.

„Налагането на предварителни обезпечения подлежи на обжалване в 7-дневен срок”, лаконичен бе Менков, който изчаквал да се запознае с всички запорни съобщения.