"Ако се възложи на финансовия министър да разваля сделки от търговския оборот с неясна подсъдност и предмет, подобен текст ще бъде неработещ". Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов след Първата национална дискусия от кампанията „Да! На българската икономика", организирана от в. "Стандарт" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

"Министерството на финансите е доста сериозно и апаратът, с който министърът на финансите разполага е доста сериозен. Въпреки това обаче, оставам с резерви доколко министърът на финансите може да изпълнява подобни функции. Ако бъдат възложени от народното събрание тепърва ще трябва да даваме отговор на няколко въпроса. Първо, как министърът на финансите ще разваля сделки, които са извън юрисдикцията на Република България, какви ще са правните последствия от евентуални действия на министъра на финансите, възползвайки се евентуално от дадени му нови права", обясни Горанов.

И допълни: "Със сигурност обаче ако това е решението на народното събрание по целесъобразност, ще положа всички усилия да го прилагам". Горанов обаче смята, че обществените отношения от края на 90-те години, когато главният прокурор е  развалял търговски сделки на територията на България с подсъдност от български съдилища, са се променили.

Финансовият министър посочи, че и сега е отговорен за това да защитава процесуално държавата при всички спорове срещу нея. "Неслучайно към министъра на финансите съществуват звена като Дирекция „Съдебна защита". Отдавна по ГПК министърът на финансите е този, който защитава държавата при финансови претенции към нея", обясни Горанов.

Според него, големите проблеми, възникнали от кражбите в КТБ са заредили обществото с огромни очаквания, че държавата ще възстанови максимално бързо справедливостта и всичко откраднато ще се върне на хората. „Ще направим всичко възможно, но тази мярка едва ли ще даде очаквания резултат. Не бягам от отговорност", заяви Горанов.