Ако до следващата сряда Агенция "Митници" не убеди премиера Бойко Борисов, че си върши съвестно работата и не прикрива контрабандни канали, тя ще бъде слята с Националната агенция за приходите (НАП).

Такава закана отправя Борисов по време на днешното правителствено заседание, показва стенограмата от него. Сливането на митниците с данъчните е част от предизборната програма на ГЕРБ и залегна в управленската такава, но бе обявено, че то ще става постепенно и не по-рано от половин до една година от встъпването на кабинета в длъжност.

Изненадващо е и това, че Борисов точно сега е решил за сливането и че критикува митничари и граничари, определяйки ги като организирана престъпна група (ОПГ). Само преди седмица финансовият министър Владислав Горанов отчете (отново на заседание на Министерския съвет) големи успехи в борбата с контрабандата. Които пък се измервали в 800 млн. лв. повече приходи спрямо същия период на миналата година.

"Вече два месеца – три, полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите са ми повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е "абсолютно ненадеждно" охраняват границите. Това са ми констатациите. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното и най-вероятно тогава ще предложа да обединим двете служби – данъчни и "Митници", а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите", ядосва се обаче седмица по-късно Борисов и допълва: 

"Не може да си представите – ние си говорим за звена, които да борят корупцията, но за никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата. Как един и същи служител по три пъти бива залавян, улавян, уволняван и след година време бива връщан на работа. По три пъти има! В рамките на десет години – по три пъти! Представяте ли си – те не служат на държавата, те служат на други господари!".

Ето още от думите на Борисов:

"Вие разбирате ли, че отиват прокурори, главен секретар на МВР в Одрин, Валията им дава факсовете и дава информацията. Валията! Повече го е грижа за България от нашите митничари и граничари, които като един престъпно  седят, мълчат и въобще нищо не се прави. Нямат папка за документооборота, тези материали, които колегите от турските служби надеждно ни дават, просто г. и няма. Няма папчица, където да ги проверим назад. Ходим от другата страна на границата, за да видим кои ТИР-ове и как са минали. Буквално се вдига бариерата и минават!"

"И просто това съм им казал – до сряда имат срок. Армията ли ще пращаме там, Ненчев, дали Алпийския батальон, дали еди какво си… – просто до сряда съм им дал срок. Това безобразие няма да го изтърпим. Защото полагаме огромни усилия. занимава се премиерът, главният секретар, валията на Турция, за да има конкретни резултати и да наложим нещо, което е най-елементарното – да има папка, в която да влезе сигналът, да го провериш. Двадесет и пет години не е направено на митниците! Как ще го направят, като става въпрос за около 30 милиона на месец средно".

"Сега работим по една схема с месо и се надявам скоро да има арести. Ще има. И нещата ще си дойдат за два-три месеца на мястото. Те се случват, те са уличени вече. За мен няма никакво съмнение, че тези структури действат съвместно – граничари и митничари като организирани схеми за контрабанда. Няма никакво съмнение. В един буркан, Кунева, държат пломбите. Отиваш, взимаш от буркана пломба, пломбираш тук, след това го пресрещат по пътя, пломбират на друго място и излиза празен на Калотина. Сега сме говорили с транспорта – да се поставят джипиеси. Ние куп неща сега правим".