Министърът на транспорта, информационните технолгии и съобщенията Ивайло Московски каза, че се обмислят варианти за даване на летище „София” на концесия. Той направи изявлението по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия, предаде "Фокус".

Московски добави, че като обща политика подкрепят привличането на каквато и да е форма за модернизация на транспортната инфраструктура. Той добави, че основните средства, които използват за инвестиции, са по ОП „Транспорт”, опитват се да кандидатстват и по плана „Юнкер”.

"Законовия механизъм, който ползваме, са концесиите. По тази връзка изпълняваме концесионен план, който включва редица проекти”, поясни министърът.

Московски увери, че дори да се стигне до концесия на летище „София”, първо то ще бъде съгласувано с ЕК и Европейската централна банка.

„Ако прибегнем до концесия, ще бъде по-успешна от тази на Варна и Бургас”, заяви той.

Той се обърна към депутата Георги Свиленски, който отправи въпроса, и го попита откъде има данни, че летището е на печалба. Московски се съгласи, че това е на така, но предупреди, че до броени дни ще приключи арбитражът от 2005 година с кувейтския консорциум, където летището трябва да плати близо 42 млн. долара.

„Летището има 27 млн. лева в КТБ, които безвъзвратно е загубило. България дължи на летището 60 млн.”, каза още Ивайло Московски.