„Ако електроразпределителните дружества продължават да се държат по този начин, във вторник ще започне процедура по отнемане на техните лицензи".

Това обяви пред Нова телевизия червеният депутат Борислав Гуцанов, който участва във форума на социалистите в Боровец.

Думите му бяха в коментар на заявката на енергийния министър Драгомир Стойнев от семинара на БСП, че ако до вторник ЕРП-тата не се разплатят с Националната електрическа компания, той ще сезира главния прокурор, а Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще стартира въпросната процедура. 

 Гуцанов бе категоричен, че ултиматумът на управляващите е изключително сериозен. 

„Не може миналата година основните протести да са за електричеството и в момента някой да се подиграва с хората. Не разбраха ли, че управлението е друго и няма да минават номерата им", каза Гуцанов.

В петък ДКЕВР призова електроразпределителните дружества да уредят задълженията си към НЕК за доставения ток. Във ведомствато уточниха, че са получили жалби от държавната компания срещу ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО за прихващане и неплащане на дължимите суми за електрическа енергия и това води до сериозни трудности в разплащанията към производителите.

Неплатените суми до момента надхвърляли 318 млн. лв., което води до блокиране на разплащанията по цялата енергийна система.

ДКЕВР призова НЕК, ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО да уредят доброволно финансовите въпроси по задълженията в срок от три работни дни. Ако не бъде постигнато съгласие, ведомството ще предприеме действия, за да няма нарушаване на сигурността на доставките на ток, обявиха от комисията в петък.