Европейската комисия отпусна 66,5 млн. евро на Италия, Румъния и България, които пострадаха тежко при наводненията миналата година. Парите са от фонд "Солидарност". България получава 1,98 млн. евро, Румъния - 8,5 млн. евро, а Италия - 56 млн. евро.

130 хил. души в трите страни члетки на ЕС са пострадали от проливните дъждове и последващите ги наводнения в различни периоди от миналата година, смятат от ЕК.

За България се отбелязва наводнението в Мизия. На 2 август м. г. градът осъмна под вода, беше обявено бедствено положение. 800 души бяха евакуирани, наводнени бяха над 700 жилищни и обществени сгради. Мизия, както и друго пострадало село Крушовица, се намират в Северозападна България, един от най-слабо развитите региони в ЕС.

Запитана защо сумата да България е толкова малка в сравнение с другите, Комисията отговори, че държавата ни е поискала толкова.

"Тази сума съответства на нуждите заявени от страната", каза говорителят и Якуб Адамович.

Фондът за солидарност на ЕС съществува от наводненията в Европа през 2002 година. Досега той е отпускал помощи в над 50 случая на прирордни бедствия, като най-голямата от тях е била след земетресението в Акуила, Италия през 2009 година, каза Адамович.