Украйна обяви днес нова доктрина за сигурност, в която си поставя за цел да влезе в НАТО.

Александър Турчинов, председател на Националния съвет за сигурност, каза, че Украйна разглежда "руската агресия" като "дългосрочен фактор" и вижда членството в НАТО като "единствената надеждна външна гаранция" за нейния суверенитет и териториална цялост, съобщи "Ройтерс".

Очакваше се тези бележки да предизвикат остра реакция от Русия, която окупира украинския полуостров Крим през март 2014 година в отговор на страната да поеме по прозападен път със споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС. Русия продължава да подкрепя въоръжен метеж на руски етнически сепаратисти в източна Украйна, взел досега близо 6 000 жертви.

"За първи път в историята постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН, която има ядрено оръжие, използва този фактор, за да заплашава международната общност и използва военния си потенциал за анексиране и окупиране на територия на европейска страна", каза Турчинов.

Стратегията за членство в НАТО е петгодишна и то става приоритет за държавата, добави той. Украйна ще координира действията на въоръжените си сили и на разузнавателните си служби с тези на НАТО, посочи Турчинов.

Досега Украйна следваше политика на необвързване, наложена от предишния ѝ проруски президент Виктор Янукович.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг вече заяви, че страните от алианса ще решат дали да приемат Украйна, когато тя подаде молба за това, без да се консултират с Русия. 

Новата доктрина ще влезе в сила, след като бъде одобрена с декрет от президента Петро Порошенко.