Родители на деца, болни от епилепсия, пътуват до Сърбия, за да купуват жизнено необходимото лекарство "Ривотрил", което беше спряно от продажби в България, съобщава Нова тв.

Вместо лекарството трябваше да бъде пуснат негов заместител, който вече четвърти месец не е наличен в търговската мрежа.

Представителството на швейцарската фирма Roche, която произвежда "Ривотрил", спря продажбите му с обяснение, че не може да поддържа ниските цени, на които е задължена да го продава. Последната цена на опаковка от 30 таблетки от 2 мг е около 2,80 лв., показва справка в аптечната мрежа.

За да спасят децата си, родители започнаха да пътуват до Сърбия и да "пазаруват" лекарства за тях и за други деца страдащи от ежедневни кризи.

"Този "Ривотрил" е основното звено в лечението. Той го поддържа. Без него ще си замине детето”, обяснява Илинка Тончева, майката на Васко - дете с епилепсия от бебе, което единствено ривотрилът спасява от жестоките гърчове.

„Пътувахме до Димитровград, най-близката дестинация, закупихме си лекарство с рецепти и със зелени талони, на които пише, че тези болни се нуждаят от лечение с "Ривотрил", разказва Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.