Великден е от онези празници, които с охота прекарваме на трапезата, поглъщайки огромни количество храна. Колкото ни е празнично, толкова ни е и вкусно, а играта с яйцата пробужда такъв състезателен дух, че с учудване откриваме неподозираните възможности на собствения ни стомах. Напоследък българинът (а и не само той) забравя каква ценност е смирението и превръща празника от чисто християнски в откровено кулинарен. Проблемът е, че това никак не пречи на религията, но може да се отрази пагубно на здравословното му състояние.

Противно на очакванията, но в пълен унисон с основния принцип в природата, най-опасно се оказва това, което е и най-шарено - яйцата. По две яйца на закуска, обед и вечеря с допълнителни похапвания в промеждутъците е доста далеч от идеята за здравословна диета и натоварва организма с огромно количество еднотипни елементи. Всеизвестен факт е, че яйцата са "холестеролна бомба" и ако не се нуждаете от повече мазнини по предписание на личния си лекар, е добре да ги консумирате с мярка. В големи количества не рядко предизвикват алергични реакции и са строго забранени за хората с диабет поради риск от развитие на коронарна болест на сърцето.

Само преди две години подробно медицинско изследване в Англия дефинира още една причина да изключим яйцата от менюто си - жълтъците. Оказва се, че те са вредни за здравето колкото и тютюнопушенето, защото увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Екипът от английски доктори установява, че цигарите и жълтъците удебеляват каротидните стени на кръвоносните съдове почти в еднаква степен и могат да предизвикат опасни запушвания и прекъсване на кръвообръщението. Затова препоръчват хората над 40-годишна възраст, когато кръвоносните съдове вече са затормозени, сериозно да ограничат консумацията на яйца или поне да разделят жълтъците от белтъците.

Добрата новина е, че това няма да попречи на "чукането" по Великден, защото свареният белтък на практика се превръща в деликатес. От хранителна гледна точка той е и по-полезен, защото се явява един от малкото чисти протеини. Съдържа около 3 грама белтъчини, малко натрий и почти никакви мазнини и въглехидрати. Освен това се усвоява много бързо и е чудесно решение за моментите, когато организмът се нуждае от бърз прилив на амонокиселини - например сутрин или след физическо натоварване.

Прекалите ли обаче, може да се окажете с т. нар. протеиново отравяне - твърде много токсични и азот-съдържащи елементи в кръвта, които бъбреците не успяват да преработят. Подобно състояние е изключително опасно, защото протеините буквално "изяждат" мускулите и могат да причинят артрит или остеопороза. Симптомите са умора, главоболие, гадене, киселини в стомаха и ниско кръвно налягане.

Разбира се, 10-20 яйца на Великден едва ли ще ни "отровят", но при всички положения ще ни карат често да посядаме и полягаме, защото мусукулите ни няма да се чувстват толкова добре. Главоболието допълнително ще влошава нещата и сериозно рискуваме да изкараме празника на легло. А това определено не се вписва в представите за Възкресението.

"Много хубаво не е на хубаво", обичат да казват хората, и често си припомнят максимата по празници. Апетитът е хубаво нещо, обядът с роднините - също, но "Великият ден" не е в изобилието.

Внимавайте с яйцата и наздраве!