Само за януари отчитаме ръст от 15% на туристите от Русия, което показва, че те все по-високо оценяват разнообразието на климата, туристическите атракции и продукти, които предлага страната ни. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на изложението „Интурмаркет“ в Москва.

Ръстът се обяснявал с изключително доброто брандиране на страната ни като туристическа дестинация. Според Ботев за руските туристи България вече не е само топло море, а и желана ски дестинация. Страната ни е 4-та в класацията на най-предпочитаните места за зимна ваканция в Европа. Курорти като Банско, Боровец и Пампорово са се наложили като международен бранд, посочи зам.-министърът.

България ще продължи да разкрива нови консулски служби в Русия с цел да бъдат привлечени повече руски туристи от регионите във вътрешността на страната. Предстои възстановяването на консулската служба в Екатеринбург, каза зам.-министър Ботев. Обсъждала се и възможността за разкриване на три нови консулски служби. Първата от тях ще е в Новосибирск. 

Според Бранимир Ботев руски авиокомпании имат интерес да обслужват чартърни полети от   вътрешността на Русия до летищата по Черноморието, София и Пловдив. 

Туризмът осигурява 13,6% от българския БВП и над 3 млрд. евро приходи. През 2013 г. над 7  милиона туристи са посетили  страната, а 10% от тях са от Русия, заяви Бранимир Ботев.