Анализаторската компания Gartner съобщи интересни, но не и неочаквани резултати от изследване за продажбите на персоналните компютри. Настолните компютри и лаптопите бележат спад с 5,23% за първото тримесечие на 2015 г. - ниво, на което не са падали от 2009 г. насам.

Важна бележка под линия обаче е фактът, че в изследването не са включени хромбуците - лаптопи под операционната система Google Chrome OS, състояща се всъщност от едноименния им браузър и апликациите в него. Същевременно, хибридните таблети над 10 инча влизат в данните на Gartner.

Това е очакван спад след бума на таблетите през последните години. Според някои специалисти в бранша обаче Windows 10, предстоящата версия на майкрософтската операционна система, ще върне малко сила в персоналните компютри.

Друга анализаторска компания - IDC - извежда още по-силен спад - 6,7%. 

Таблетите вече изместиха по продажби настолните компютри и лаптопите, особено след като софтуерът им се изравни по функционалност с този на PC-тата. 

Интересен е фактът, че спадът в продажбите е общ за всички големи компании и не се забелязва разместване в класацията. Най-много продават китайците от Lenovo с дял от 18,9%, HP ги следва с 17,3%, Dell - 12,6%, Asus - 7,4%, а Acer на опашката с 7,2%.