ЛОНДОН-Британският министър-председател Дейвид Камерън поиска днес Европейският съюз да ограничи вътрешната миграция и да спре по-нататъшната си интеграция, която изисква отстъпване на национални правомощия на неговите институции.

В статия в „Сънди Телеграф“ Камерън изложи какви реформи на ЕС иска преди британските парламентарни избори догодина. По-рано той беше обещал, че ако ги спечели, ще свика референдум за това дали Обединеното кралство да остане в съюза.
Премиерът заяви „подкрепа за продължаващото разширяване на ЕС с нови членове, но с прилагането на нови механизми, които да  предотвратят масови миграции през континента“.

Той заяви, че германският канцлер Ангела Меркел и холандският министър-председател Марк Рюте са съгласни с него, че сегашното състояние със свободата на движение в ЕС не ги задоволява.

„Не на по-тесния съюз. Не на непрекъснатото изтичане на власт към Брюксел. Не на ненужната намеса. И не, няма нужда да го споменавам, на еврото, на участието в спасителните планове на еврозоната и на идеи като европейска армия“, написа Камерън.

Наблюдателите виждат в призивите на Камерън опит да си върне част от евроскептичния електорат, който неговите консерватори изгубиха в полза на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство преди европейските избори на 22-25 май.

Консерваторите сега са втори в проучванията на общественото мнение след лейбъристите на Едуард Милибанд. Той обеща,  че няма да иска референдум за еврочленството през това десетилетие.

Камерън твърди, че той ще иска Великобритания да остане в ЕС на референдум през 2017 година, при положение че преди това осъществи своите намерения за реформа на съюза и за предоговаряне на британските отношения с него.