Има случаи дете да ходи на фитнес, а в кръвта му след това да се установи допинг. Това каза спортният министър Красен Кралев по Нова тв тази сутрин. 

Хората, които се занимават с фитнес в България, са официално към 100 000.

„За съжаление страната ни е на първо място по употреба на забранени вещества и стимуланти от тези, които спортуват във фитнеси“, призна министърът.

Той каза още, че единият проблем са хранителните добавки за спортисти, в част от които има примеси със забранени стимуланти. Такава обаче била статистиката и във Великобритания. Според Кралев в повече от 40 % от случаите на заловени спортисти със забранени вещества, става въпрос за хранителни добавки.

Той каза, че на ден се получават по минимум 10 нови искания за допускане на хранителни добавки на пазара. 

„В момента има много млади хора, които искат за 2-3 месеца да постигнат изключително добър резултат с тялото си с минимални усилия. И прибягват до съветите на фитнес инструкторите, които им предоставят анаболи“, описа ситуацията Кралев.

Спортното министерство предвижда да се създаде национален регистър на фитнес залите и големите вериги ги подкрепят. Предвижда се още да има образователен ценз за инструкторите, които трябва да се обединят в асоциация. 

Кралев предлага още фитнес центровете, които искат да продават хранителни добавки, да се регистрират по Закона за храните.