Ричи Блекмор, култовият китарист на великите "Дийп Пърпъл" днес става на 70 години. 

В световен мащаб "Дийп Пърпъл" винаги са оставали в сянката на други групи, като "Лед Цепелин" например по отношение на популярността. В България обаче "Пърпъл" са най-големите рок-звезди, по-популярни дори от "Бийтълс" и "Ролинг стоунс". Единствените, които им съперничат у нас вероятно са AC/DC.

Самите членове на "Пърпъл" признават, че появата на "Цепелин" е имала влияние върху тях, благодарение на което са разбрали какво точно искат да правят. Малко след това се появява албумът "In Rock", който е първият от поредицата, превърнали групата в легенда.

"Дийп Пърпъл" обаче и до днес си остават ненадминат образец за изискано музициране, особено що се отнася до изпълнението. А Ричи Блекмор безспорно е един от хората с най-големи заслуги за този имидж на групата. Той не свири с "Пърпъл" вече 20 години, но влиянието му върху бандата продължава да се усеща. Наследникът му Стив Морс е също велик китарист, който е с по-модерно звучене и по-модерен подход към китарата. Матрицата обаче е зададена от Блекмор и това все още може да се чуе на всеки концерт на "Пърпъл".

"Дийп Пърпъл" са и единствената банда в света, която звучи по-добре на живо, отколкото в студио. Те са един от най-добрите продукти на периода от края на 60-те и началото на 70-те години на XX в., когато за да станеш рок-звезда все още трябваше да можеш да свириш или пееш. Разликата с днешните времена е осезаема. защото понастоящем групите, които разчитат най-вече на музикания си талант по-често стават известни на по-тесен кръг от ценители и по-рядко на широка аудитория.

Съществена част от творчеството на Блекмор е и създадената от него група "Рейнбоу", където световна слава получават певците Рони Джеймс Дио, Джо Лин Търнр, клавиристът Дон Еъри, който в момента свирии именно в "Пърпъл" и т.н. Мненията за "Рейнбоу" са противоречиви, защото в един момент групата изневери на традиционния хард-рок и се впусна в по-комерсиалните течения. Но "Рейнбоу" си остава марка за музикално качество, недостижимо за повечето съвременни банди. И отново заслугата на Блекмор е огромна.

Настоящите музикални занимания на Ричи са съвсем различни и едва ли вече ще чуем нещо подобно, на онези велики рифове, парчета и сола, заради които мнозина го боготворят. Запазеното му място в елита на рок-музката обаче не подлежи на съмнение.