Гърция опроверга публикация на в. "Файненшъл таймс", че се готви за фалит, ако не постигне споразумение с кредиторите си до края на месеца, предаде БНР.

От Атина заявиха, че преговорите вървят към бързо намиране на решение.

Според "Файненшъл таймс" ликвидните средства на правителството в Атина свършват. То среща трудности да плаща пенсиите и заплатите в публичния сектор.

По тази причина управляващите от крайнолявата партия "Сириза" взели решение да спрат плащането на 2,5 милиарда долара. Те трябва да бъдат изплатени на Международния валутен фонд (МВФ) през май и юни, ако не бъде постигнато споразумение.

"Близо сме до края. Ако европейците не отпуснат средства, няма алтернатива на фалита", заявява през "Файненшъл таймс" представител на правителството. Според изданието това ще бъде безпрецедентен шок за еврозоната едва пет години, след като Атина получи спасителни средства от ЕС и МВФ, чиято обща сума до днес достига 245 милиарда евро.

Заплахата от фалит обаче може и да е трик в преговорите, допълва изданието. Този трик трябва да помогне за постигането на максимално добри за гръцкото правителство условия, но въпреки това подчертава големите проблеми на държавната хазна. Европейските правителства също се подготвят за такъв сценарий.

В краткосрочен план фалитът най-вероятно ще доведе до прекратяване на финансовата помощ за гръцките банки от Европейската централна банка (ЕЦБ). В резултат в Гърция ще бъдат закрити банки и ще бъде въведен капиталов контрол.

Въпреки че това няма да означава автоматично излизане на южната ни съседка от еврозоната, фалитът ще направи много по-трудно постижимо изпълнението на предизборните обещания, поети от правителството на Алексис Ципрас. Германия, както и останалите страни от еврозоната твърдят, че валутният съюз е достатъчно стабилен, за да се запази дори и след фалит на Гърция. Те обаче признават, че в този случай ще се намират в непознати води.

Преговорите между Атина и кредиторите продължиха и вчера. Фокусът им бяха фискалните мерки, бюджетните параметри и приватизацията, които според партньорите на Гърция са условие за отпускането на средства.

Този месец правителството на Алексис Ципрас се нуждае от 2,4 милиарда евро за изплащане на пенсии и заплати в публичния сектор. На 1 май трябва да бъдат изплатени 203 милиона евро на МВФ, а на 12 май – 770 милиона. Плащанията към институцията през юни възлизат на 1,6 милиарда евро.

Сред причините за бюджетната криза в Гърция е задържането на 7,2 милиарда евро, които тя трябваше да получи миналата година. Заради забавянето на структурните реформи обаче те не бяха отпуснати.