БСП повтарят пропагандните клишета от опорните точки на Кремъл за руската военна операция в Крим. С недоказани обвинения се представят властите в Киев като профашистки и екстремистки. Това написа експремиерът Бойко Борисов на фейсбук профила си, който има близо 30 000 последователи.

ГЕРБ поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна и настоява за спазването на международните договори, особено Меморандума от Будапеща от 1994г., по който и Русия е гарант, обявява още лидерът на най-голямата парламентарна група. Според Борисов партията му подкрепя възможно най-скорошното подписване на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна заедно с пакета от мерки за икономическо стабилизиране на страната. 

Призоваваме за спазване на европейските норми на зачитане на правата на всички украински граждани, включително на правата на българското национално малцинство, казва още лидерът на ГЕРБ. Според него българското правителството не трябва да всява паника в обществото по повод евентуални икономически санкции срещу Русия, от които могат да пострадат всички проекти, включително и газопровода "Южен поток". Управляващите следва да направят конкретни и реалистични разчети за възможните загуби и начини за компенсирането им, използвайки солидарността на ЕС, посъветва още бившият премиер.