"Едно строителство благодарение на съдия Станимир Христов", написа в профила си във фейсбук екологът Тома Белев по повод строителството на ново вилно селище в съседния на "Корал " къмпинг - "Юг".

А регионалният министър Лиляна Павлова задочно добави: "Бургаският административен съд – съдия Станимир Христов, е този, който постановява, че спреният от РДНСК строеж е спрян неправилно и  трябва да продължи и да бъде в сила разрешението за строеж."

Това, за което и двамата говорят, е решение номер 2352 на Бургаския административен съд от 30 декември 2013 г. Председател е Станимир Христов. Както Клуб Z писа, с това решение магистратът дава зелена светлина за строителството на 16 къщички в къмпинг "Юг" от собственика "ИФ Фаворит". Причината за делото е акт на РДНСК, според който са установени редица нарушения, в това число и липсата на ОВОС, и с който се спират инвестиционните намерения. Христов решава, че не е от компетенциите на строителния контрол да дава мнение по оценката за въздействие върху околната среда и отменя забраната на РДНСК.

Кой е съдия Станимир Христов?

Бърза справка в интернет показва, че името му изплува при още няколко скандални случая със застрояване по морето, придобили широка публиност. Като случая "Дюнигейт" и този с "Темида бийч".

Христов е завършил право във Висшия институт на МВР, показват данните от Българския институт за правни инициативи. Започва работа като юрист в областната администрация в Бургас и след време става главен юристконсулт. Следва: следовател в окръжната следствена служба, зам.-районен прокурор и прокурор в окръжна прокуратура. В началото на 2010 г. се издига до зам.-окръжен прокурор на Бургас. По това време ВСС повишава Христов в ранг "Прокурор във ВКП и ВАП". През 2012 г. се кандидатира за председател на ВАС в Бургас, но не успява да спечели поста.

От прокурорския период на съдия Христов в Окръжна прокуратура датира скандалът с т.нар.  

Темида бийч, който тръгна от уреждането на "бедни магистрати" с апетитни парцели в Приморско

и задълба в разрешението за изграждане на учебен център на висшите магистрати там.

Тогава стана ясно, че в изпълнение на решение на ВСС от 2006 г. прокуратурата е проверявала кой и с кого е провеждал разговори за безвъзмездно учредяване право на строеж на Учебен център на ВСС в Приморско върху имот частна собственост. Проверката е била възложена на прокурора от Окръжна прокуратура - Бургас Станимир Христов, който е установил и е докладвал писмено до Върховната касационна прокуратура, че според събраните от него документи и писмено обяснение от кмета на Приморско инж. Димитър Димитров, разговорите са водени с бившия министър на правосъдието Антон Станков, съобщава Дарик радио. И тогавашният апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов обаче, и Станков са категорични, че такава проверка не е имало.

Като обвинител Христов води и рекордно дългото дело срещу футболния бос Ивайло Дражев за причиняване на смъртта на двама души при катастрофа като Христов настояваше, че Дражев е употребил голямо количество алкохол. И бе обвинен на свой ред от Дражев, че е сред най-богатите прокурори. Справка в регистрите на Сметната палата показва, че в последната имуществена декларация на магистрата (за 2009 г.) е отразен само ипотечен кредит на стойност 101 400 лв. Последните му декларации са само уведомления, т.е. заявява, че няма промяна в имотния му статус.

През 2012 г. гръмна и скандалът "Дюнигейт"

 

През 2014 г. Административният съд в Бургас отмени като незаконосъобразна заповедта на РДНСК за спиране на строежа на "Сле груп" в местността Кокалу край Несебър. Решението бе подписано от съдия Станимир Христов. Според магистрата, началникът на РДНСК без основание е отменил разрешението на строеж "СЛЕ груп" за парцела. Сходен със сегашния случай.

Имотът от 29 дка, включително 8,5 дка дюни, е бил част от държавния горски фонд. Предназначението му е променено и е бил продаден на Димитър Петров - тъст на шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. По-късно теренът бе купен от "Сле груп", която в края на декември 2012 г. получи и разрешение за строеж.

В началото на януари 2013 г. разрешението за строеж беше отменено от РДНСК в Бургас с мотива липсващи проекти за част от елементите на строителството. Не било ясно и как сградите ще се снабдяват с ток, вода и ще се свържат с канализацията. Според съда обаче разрешителното е било издадено законно, се посочваше в тогавашното решение. В него не се споменаваше нищо за това има ли дюни на терена.