България готви концесия за добив на нефт и природен газ в Черно море в опита си да се превърне в енергиен хъб и да преначертае газовата инфраструктура на Европа, за да намали енергийната си зависимост от Русия. Това съобщава зам.-енергийният министър Жечо Станков в интервю за Ройтерс, което е направено в Рига на среща на енергийните министри от страните в ЕС.

В близките дни официално ще бъдат публикувани условията за даване на концесия на находищата "Силистар" и "Терес", които покриват съответно 7000 кв. км и 4000 кв. км, казва Станков.

Искаме да променим пътя на газа от юг на север, да направим вертикален газов коридор и да се включим в газопроводите ТАП и ТАНАП, казва Станков.

Станков има предвид т.нар. Южен газов коридор, с добавкята на инфраструктура за транзит на газ към Австрия и северна Европа.

България беше включена в изоставения от руска страна проект "Южен поток", чиято цел беше да пренася руски газ към Европа по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна. В момента "Газпром" работи върху алтернативния "Турски поток", който ще доставя газ на Турция и ще приключва на турско-гръцката граница. Преди ден шефът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че след 2019 г., когато изтекат договорите за транзит през Украйна, Русия ще доставя газ само до турско-гръцката граница, а ЕС да намери начин как да го пренася оттам.

Станков припомня, че Русия още не е изпратила официално съобщение, че спира участието си в "Южен поток".

Трансадриатическия газопровод (ТАП) ще свързва Трансанадолския газопровод (ТАНАП), който минава през Турция, за да осигури газ от алтернативни на Русия дестинации през турско-гръцката граница за Италия.

Станков казва, че очаква помощ от Европейската комисия за изграждането на газови връзки.

Капацитетът на ресурсите на природен газ в Черно море не е изследван достатъчно. Според експерти ще е необходимо десетилетие, преди да започнат да се добиват сериозни количества. Но напредъкът в технологиите дава повод за оптимизъм, след като в миналото много компании се отказаха от добив на газ в региона.

Пред последните години държавата се опитва безуспешно да даде на концесия "Силистар" и "Терес", но при сегашната процедура може да има по-голям интерес.